Pages

Friday, March 06, 2015

NO BEER BATTER FISH N CHIPS


Restoran Menu yang menjadi kegemaran ramai. Rata-rata kalau kita google mencari reispi untuk batter pasti kebanyak reipi menggunakan beer dan sparkling water. Honestly saya tidak tahu apa peranan beer dalam adunannya, tapi bagi kita orang Islam bolehlah gantikan beer dengan air atau pun air soda. Resipi ini saya gunakan air soda..hasilnya fishnya lebih ranggup manakala chipsnya saya guna yang frozen, rasanya tidak berbaloi membuatnya.

Untuk sos tartar saya buat sendiri. Mayo dicampur dengan jeruk timun dan jus lemon..perghh...hebat menu ini persis hidang di restoran. Cukup sesuai dijadikan sajian jika hajat untuk skip nasi.


No Beer Batter Fish N Chips


  • 1 1/2 cawan tepung
  • 1/2 cawan taepung jagung
  • 1 sdt  baking powder
  • sedikit serbuk kunyit
  • 450 ml air soda
  • 400g  ikan isi putih, saya guna ikan dory
  • garam dan lada secukup rasa
  • Minyak secukupnya untuk deep frying

  1. Satukan 1  cawan tepung gandum dan 1/4 cawan tepung jagung, baking powder, garam dan kunyit.
  2. Masukkan soda dan kacau supaya tidak bergentel. Konistensi batter jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
  3. Rehatkan seketika
  4. Dalam mangkok yang lain masukkan 1/2  cawan tepung gandum dan 1/4 cawan tepung jagung (baki dari sukatan di atas)
  5. Ikan dikeringkan dengan tuala kering kemudian dilumur dengan garam dan lada sulah
  6. Panaskan minyak, salut ikan dengan tepung kemudian celup dalam bancuhan batter tadi.
  7. Perlahan-lahan masukkan ke dalam kuali dan goreng kekuningan
  8. Angkat dan toskan minyaknya

Untuk Tartar sos
1 cawan mayo
1 sdb sweet pickle relish
1 sdb bawang besar cincang
2 sdb jus lemon
garam dan gula secukup rasa

Dalam mangkok satukan semua bahan dan adjut rasa


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment