Pages

Friday, February 06, 2015

BREAD FRITTERS / CUCUR ROTI



Salam Jumaat...

Semalam kita menggunakan reja-reja roti untuk membuat French Toast Cup, hari  kita menggunakn reja-reja roti untuk membuat cucur udang. Caranya mudah seperti cucur udang biasa cuma dimasukkan roti yang telah direndam dan dicarik-carikkan. Tektur cucur udang ini lebih lembut.

Hasilnya sungguh memuaskan dan sedap makan bersama cili sos.





Print

Cucur Udang Roti

YIELD: 4   PREP TIME:  15 minutes   COOK TIME: 30


  • 2 keping roti putih rendam dengan 1 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 tangkai daun bawang dihiris halus
  • 1 biji bawang besar didadukan
  • 150 g udang hidup
  • 1 biji telur
  • 1/2 sdt baking powder
  • 1 cawan air
  • 1/2 sdt kunyit serbuk
  • garam dan lada sulah secukupnya
  • minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakannya

  1. Roti yang direndam ihancur-hancurkan.
  2. Masukkan tepung dan baking powder, garam.
  3. Masukkan udang, bawang, daun bawang dan telur yang dikocok
  4. Gaul rata dan masukkan air...tambah aid jika perlu, adjust bancuhan supaya tidak terlalu pekat atau pun tidak terlalu cair.
  5. Panaskan minyak dan goreng cara deep fried sehingga kekuningan dan masak.
  6. Angkat dan toskan minyak.



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment