Pages

Friday, February 20, 2015

BLACK VELVET CAKE


Inspirasi dari red velvet cake. Kek ini lebih kurang sama, malah resipi yang sama digunakan cuma digantikan pewarna merah dengan pewarna hitam. Frostingnya pula adalah frosting buttercream biasa tapi kerana saya menginginkan krim yang putih, saya gunakan krimwell. Keknya moist dan sedap, sesuai jika kita menyediakan acara-acara yang bertemakan hitam putih.


Black Velvet Cake
  • 2 1/2 cawan tepung kek
  • 1 sdt garam
  • 1/4 cawan serbuk koko 
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 1 1/2 cawan minyak jagung
  • 2 biji telur
  • 1 sdb pewarna hitam
  • 1 sdt esen vanila
  • 1 cawan  buttermilk
  • 1 1/2 sdt  baking soda
  • 2 sdt cuka

Cara Menyediakannya
  1. Satukan teapung, garam dan koko dan letak sebelah.
  2. Pukul gula dan minyak pada speed sederhana
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  4. Masukkan pewarna hitam dan vanilla pukul lagi.
  5. Masukkan taepung berselang seli dengan buttermilk dan pukul hingga rata
  6. Dalam cawan lain satukan soda dan cuka sehingga berbuih dan masukkan dalam adunan tadi
  7. Gaul rata dan tauang kedalam dulang pembakar 8-inch pans. Bakar pada suhu 350 selama 30-35 minutes.
  8. Keluarkan sejukkan sebelum dilapiskan dengan krim
Crusting Buttercream

8 cawan gula ising
1 cawan krimwell
2 sdt vanilla 
1/2  - 3/4 cawan susu

Pukul krimwell dengan vanilla elama  minit. Masukkan gula ising secawan demi secawan. Masukkan susu dan pukul sehingga mendapat konsitency yang diperlukan. Lapis dan hiaskan kek.



@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

Post a Comment