Street Food yang menjadi kegemaran ramai. Banyak cara penyediaannya tetapi saya lebih senang menggunakan rempah kari...terasa rempahnya. Cara pemakanannya juga banyak caranya..ada yang suka udang, ada yang suka kerang..dan bagi masyarakat Cina lebih gemar memasukkan organ dalaman khinzir. Bagi kita memadai dengan kemanisan tulang ayam. Rebusan tulang ayam dan gula batu menambahkan kemanisan asli mee curry ini.
Cili oil yang dihidangkan bersama memantapkan lagi keenakan Penang Curry Mee ini.
Penang Mee Curry
YIELD: 4 PREP TIME: 35 minutes COOK TIME: 45INGREDIENTS
Untuk Mee
- 1 paket mee kuning - dicelur
- 1/2 paket bihun - rendam dan celur
- 6 kacang panjang dipotong 2" panjang dan dicelur
- 2 cawan kerang rebus (optional)
- Hirisan isi ayam - (dari 1 ekor ayam yang dibuat stok)
- 2 genggam taugeh dicelur
Untuk sambalnya
- 15 tangkai cili kering direndam
- 2 sdb udang kering
- 3 ulas bawang putih
- 3 sdb minyak masak
- garam secukup rasa
- Blend semua bahan kecuali minyak sehingga menjadi pes basah.
- Panaskan minyak dan tumis...masukkan garam dan tumis sehingg naik minyak.
Untuk Kuahnya
- 1 ekor ayam dimasak menjadi stok dan sehingga ayam empuk ( isi ayam diangkat setelah disiat-siat..masukkan kembali tulang ayam untuk menambah manis kuah)
- 1 paket serbuk kari daging (saya guna Baba"s)
- 1 sdb serbuk ketumbar
- 5 batang serai dihiris*
- 2 biji bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 2 batang serai diketuk
- 1 ketul gula batu (optional)
- 1/3 cawan minyak masak
- 3 tangkai daun kari
- 2 cawan santan
- 2 liter stok ayam
- 10 - 15 keping tofu kering bulat (puff tofu)
- 1 paket bebola ikan
- 5 keping fish cake
- 1 keping asam keping
- garam dan pati kube ayam secukupnya
Blend semua bahan bertanda * dan gaul bersama rempah kari dan serbuk ketumbar
DIRECTIONS:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan rempah bersama daun kari , serai yang dititik sehingga naik baunya
2. Masukkan stok ayam dan renehkan sehingga mendidih
3. Masukkan santan, asam keping garam, gula dan pati kube ayam
4. Renehkan sehingga mendidih dan masukkan bebola ikan, fish cake dan puff tofu
5. Kecilkan api dan biar direneh.
Cara Menyediakanya
3. Masukkan santan, asam keping garam, gula dan pati kube ayam
4. Renehkan sehingga mendidih dan masukkan bebola ikan, fish cake dan puff tofu
5. Kecilkan api dan biar direneh.
- Dalam mangkok letak sedikit bihun dan sedikit mee kuning
- Curahkan kuah bersama fish ball, fish cake dan puff tofu
- Letak hirisan isi ayam. kerang rebu, taugeh dan kacang panjang rebus.k
- Sudukan Cili oil
NOTES
Boleh diletakkan telur rebus atau udang jika suka
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
Salam kak paty.. ni feveret tun nih... kalau wat mee kari, mmg dari bekfes lunch dinner makan tu je.. hihi
ReplyDeleteHi Paty. I ran across your blog while searching for some curry paste. Since your recipe above is very similar to what I'm eating (albeit higher quality) I thought I'd give it a shot asking you. I fell in love with a noodle brand, not even sure if I know the brand or dish.. it is penang white curry noodles and says Pes Kari Mee Putah ala Penang . I'm looking for a paste that would taste like what is included in these noodles, because it would save me a ton of money to use normal noodles to make the dish. I fry up mushrooms, carrots and onion with garlic then make the noodles similar to the package directions. The curry paste is what brings out all the flavors. It's spicy but extremely flavorful. I don't know if you might know of a brand that tastes like that does, or could at least get me started tasting them. It says white curry but the paste is dark red. I have some experience with curries but this one just tastes completely different and has a lot more flavor. Might be the shrimp included in the ingredients.
ReplyDeleteThanks for making your site - I might have to come back and try some recipe ideas. Some things are hard for me to understand though because I recognize only a couple of ingredients!