Biasanya di rumah kalau saya kehabisan stok bahan basah, saya lebih senang untuk memasak telur. Korma telur ini adalah lauk favourite. Telur saya rebus dahulu kemudian digoreng. Teknik ini bagus daripada mengelakkan telur mudah pecah semasa memasak.
Untuk resipi kali ini saya masukkan bunga kobis..ha..ha...kerana kemalasan tahap tinggi untuk menggoreng sayur...ini sebenar cara korma India. Lain-lain bahan sama aje..boleh juga dimasukkan ayam jika suka. Saya menggunakan tairu masam menggantikan santan.
Prep time
Cook time
Total time
Serves: 4
Ingredients
- 5 - 6 biji telur rebus digoreng dahulu
- 2 biji kentang dibelah 4
- 2 biji cili hijau dibelah 4
- 2 biji tomato dibelah 4
- 1 cawan bunga kobis
- 2 - 3 cawan air
- 1 cawan tairu /atau santan
- 1 senduk kecil miny1k masak
Bahan tumis
1 biji bawang besar dihiris nipis
1 helai daun pandan
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji cengkih
1 batang kulit kayu manis
Bahan rempah
2 paket rempah korma Baba's
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2" halia
Blend semua bahan sehingga halus dan gaul dengan rempah korma
Instructions
- Panaskan minyaak dan masukkan daun pandan hirisan bawang besar dan bahan tumis
- Biar sehingga bawang kekuningan dan masukkan bahan blend
- Tumis sehingga naik baunya.
- Masukkan 2 cawan air, dan masukkan kentang biar atas api sehingga kentng empuk. Tambah ir jika ingin berkuah lagi
- Masukkan telur, tairu, cili hijau bunga kobis dan tomato, garam dan perasa secukupnya
- Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak
saya pun pernah masak telur kurma ni tapi biasanya saya akan pecahkan dalam kuah tu... okay jugak kan
ReplyDelete