Street Food yang kini menjadi menu hebat "kopitiam" terutama untuk sarapan pagi. Rahsia sedap Ipoh Hor Fun ini terletak pada supnya yang jernih. Biasanya ia mengamil masa yang lama untuk merebus ayam, udang dan tulang-tulang ayam untuk mendapatkan kemanisan maksima dari bahan-bahan ini. Gula batu dimasukkan untuk menamahkan kemanisan asli sup ini.
Untuk memeriahkan lagi Ipoh Hor Fun ini saya masukkan sedikit bebola ikan. Ipoh Hor Fun ini sedap disajikan bersam sambal kicap atau cili oil. Boleh juga dititikkan sedikit minyak ijan semasa menghidang
IPOH HOR FUN
- 25 – 30 udang size sederhana
- 2 ketul ayam saya guna ahagian dada
- 2 ketul tulang ayam - saya beli dipasaraya
- 2 paket fishballs
- 2 paket kuew teaw
- 2 genggam daun kucai dihiris 1" panjang
- 1 genggam daun ketumbar
- 2 genggam taugeh dicelur
- 3 ulas bawang putih dipecah2
- 3 ketul gula batu
- 2 sdb minyak masak
- garam, lada putih dan stok kube ayam secukupnya
Method:
1. Rebus tulang dan isi ayam untuk dijadikan stok, isi ayam kemudian disiat-siatkan
2. Rebus udang, buang kulit dan terus rebus kulitnya
3. Satukan air rebusan udang dan ayam,
4. Masukkan gula batu, pati kube ayam, lada sulah, garam dan bawang putih yang dipecah-pecahkan
5. Rebus sehingga semua air rebusan menjadi mesra
6. Tapis air rebusan dan renehkan lagi leih kurang 45
minit.
7. Masukkan fishballs
Cara Menyediakannya
1. Keaw teaw, taugeh dicelurkan
2. Letakkan keau Teaw, curahkan sup tadi
3. Susun udang, isi ayam, kucai taugeh
4. Tabur bawang goreng dan hidang bersama cili jeruk atau cili oil ataupun sambal kicap
2. Rebus udang, buang kulit dan terus rebus kulitnya
3. Satukan air rebusan udang dan ayam,
4. Masukkan gula batu, pati kube ayam, lada sulah, garam dan bawang putih yang dipecah-pecahkan
5. Rebus sehingga semua air rebusan menjadi mesra
6. Tapis air rebusan dan renehkan lagi leih kurang 45
minit.
7. Masukkan fishballs
Cara Menyediakannya
1. Keaw teaw, taugeh dicelurkan
2. Letakkan keau Teaw, curahkan sup tadi
3. Susun udang, isi ayam, kucai taugeh
4. Tabur bawang goreng dan hidang bersama cili jeruk atau cili oil ataupun sambal kicap
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images &
content are copyright protected. please do not use our images without prior
permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in
your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
Nice.. Ipoh Hor Fun yang sedap is kat Oldtown White Coffee Kopitiam .. tapi kalau mcm ni buat sendiri boleh taruk garnishing byk byk.. hehe
ReplyDeleteBetul...sy suke mkn kt old town
DeleteKontraktor ubahsuai rumah kawasan kajang, bangi, cheras, serdang dan kawasan sekitarnnya. Membuat kerja-kerja memasang tile, plumbing, tabletop/meja dapur, mengecat DLL 》 BLOG 》 FACEBOOK Hubungi: 0182233854 KHAIDIR
ReplyDelete