Dalam hidup ini jika kita berkesempatan untuk mencari resipi yang paling mudah dengan hasil yang sama hebat..maka itulah yang sebaik kita fokuskan....ha...ha...sajian ini mempunyai banyak cara penyediaannya tetapi saya lebih senang dengan cara saya..mudah..ringkas dan sedap.
Kombinasi yang cukup mantop antara butter rice, labu panggang dan ayam panggang bersos. Saya tidak menggunakan banyak bahan kerana saya lebih selesa dengan keringkasanya tetapi yang penting hasilnya sedap.
Untuk Butter Rice
Untuk Butternut Squash
Masuk dalam aluminium foil dan akar selama 15 minit, keluar dan sejukkan
Panaskan butter dan tumis awang besar sehingga layu dan masukkan lau dan kacang peas.
Angkat dan ketepikan
Untuk Ayam Panggang
Untuk Sos Ayam
- 2 cawan nasi panas
- 2 sdb mentega
Gaulkan nasi dengan mentega sehingga sekata
Untuk Butternut Squash
- 1/2 biji labu dipotong dadu besar
- 1 sdt minyak zaiton
- sedikit garam
- 1 biji bawang besar kuning dihiris halus
- 1/2 cawan kacang peas hijau
- 1 sdb butter
Masuk dalam aluminium foil dan akar selama 15 minit, keluar dan sejukkan
Panaskan butter dan tumis awang besar sehingga layu dan masukkan lau dan kacang peas.
Angkat dan ketepikan
Untuk Ayam Panggang
- 4 -5 ketul peha ayam
- 1 sdb minyak zaiton
- garam dan seruk lada hitam secukupnya
Untuk Sos Ayam
- 2 sdb tepung
- 2 cawan air stok ayam
- lelehan ayam akar
- garam dan seruk lada hitam
- Masukkan tepung pada lelehan minyak atau lemak ayam bakar
- Masukkan stok ayam tadi..kacau rata
- Masak atas api kecil sehingga sos pekat..kepekatan ergantung kepada kehendak..oleh tamah stok jika suka kuah leih. Masukkan garam dan serbuk lada hitam
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
Sedapnya kak..
ReplyDelete