Karipap lagi tapi kali ini bukan mengenai kulit karipap kita dah share both karipap pusar dan karipap ranggup. Hari ini jom kita buat inti karipap menggunakan keledek.
Zaman sekolah dulu karipap inti keledek dan udang cukup top...tapi kini ramai yang kurang membuatnya kerana jika dibandingkan keledek dan kentang ternyata kentang lagi murah sekarang.
- 3-4 ketul keledek dipotong dipotong dadu kecil
- 2 labu bawang besar didadu
- 200 g udang hidup sie kecil - saya guna udang putih halus
- 2 tangkai daun kari
- 2 tangkai daun bawang dihiris halus
- garam, gula dan perisa secukup rasa
- 2 sdb minyak masak
- 1 paket erbuk kari baba's
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 - 2 cawan air
Cara Menyediakanya
- Tumbuk bawang putih dan halia sehingga halus, bancuh bersama dengan rempah kari sehingga menjadi pes basah
- Panakan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik baunya
- Masukkan pes rempah tadi dan daun kari.
- Biar seketika dan masukkan udang hidup.
- Masukkan kentang dan 1 cawan air
- Masukkan garam, gula dan perisa
- Masak sehingg ubi empuk dan agak kering
- Bila hampir kering masukkan daun bawang gaul rata dan biarkan sehingga sejuk
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
" 3-4 small slices of donkey cut into cubes "
ReplyDeleteSeriously...dongkey..Never knew Malaysians eat dongkey
Please think whenever you used google translation before you says something. "Keledai = donkey"
Delete"Keledek = sweet potato"
two different things.