Salad Orange ini terkenal di Timur Tengah. Merupakan cara mudah untuk menghidang buah-buahan segar.Tidak banyak kerenahnya, buah orange dihiris bulat dan buang kulitnya disusun atas pinggan, dicurahkan air rose/mawar dan selebihnya bergantung keinginan kita sama ada mencampurkanya dengan buah-buah lain dan kekacang. Saya menyediakanya simple dengan hirisan bawang besar dan kacang pistachio panggang dan sedikit daun pudina..memang sedap.
Salata Naranj - Orange Salad
Ingredients:
- 4 large Jaffa oranges or other kind of orange
- 1 1/2 Tbsp. rose water
- 1/4 c shelled pistachios
- 2 tbsp. whole mint leaves, for garnish
- 1/4 c fresh raspberries, for garnish (optional)
1. Using a paring knife, slice of the top and bottom of the oranges,
then peel.Then slice each orange into equal slices (about 1/4"thick).
2. Place the orange slices on a nice serving platter and drizzle
rosewater over them.Scatter the pistachios and raspberries(if using) over the
orange slices ,then garnish with the mint leaves.Serve immediately.
belum pernah makan lgi...
ReplyDelete