Salah satu dari sayur kegemaran saya. Saya suka masaknya cara Cina yang fresh dan ranggup. Tidak banyak menggunakan bahan, cuma brokoli, bunga kobis jagung muda dan carrot. Saya masak cara berasingan, sayur diclur terlebih dahulu, kemudian saya sediakan sosnya dan curah atas sayur. Obviously sedap dan ranggup.
Mixed Vegetables Chinese Style
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
- 1 pokok brokoli di potong ikut bunga
- 1 ketul kecil bunga kobis dipotong ikut bunga
- 1 batang carrot di hiris bulat
- 100 g jagung muda
- 150 g udang hidup dibuang kulit
- 3 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 sdb tepung jagung dibancuh dengan 2 sdb air
- 2 sdb sos tiram
- 1 cawan air
- 2 sdb minyak masak
- beberapa titik minyak bijan
- lada sulah garam dan perasa secukupnya
Cara menyediakannya
Celurkan semua sayuran tos dan susun atas pinggan ( jangan terlalu lama celur)
Panaskan minyak dan tumis udang sehingga berubah warnanya
Masukkan bawang putih dan biar seketika
Masukkan sos tiram dan 1 cawan air..
Biar agak mendidih masukkan perasalada sulah atau kube pati ayam
Biar seketika dan masukkan bancuhan tepung jagung
Titik minyak bijan dan bila kuah agak pekat sedikit angkat dan curah atas sayur yang dicelur tadi
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
nampak macam sedapppp je teringinlah nak buat tunggu ada waktu terluang mesti nak try
ReplyDeleteKalau takde bncuhan tepung jgg tu blh ke?
ReplyDeleteBoleh aje..bancuhan tepung jagung fungsinya untuk memekatkan kuah dan cantikkan kuah nampak berkilat sedikit.
ReplyDelete