Pages

Monday, September 22, 2014

ASAM PEDAS SAWI ASIN - PERGHHHHH



Macam mana yang saya cakap dengan kekawan di FB..hidup ini menjadi resah kalau tidak kena asam pedas...ha..ha..dalam seminggu..menunya wajib ada asam pedas. Tidak kira apa, ayam, daging atau pun ikan dan tidak kira macam mana cara penyediaannya...yang mesti mesti ada.

Semalam asam pedas ini saya masukkan sawi asin..ini memang favourite sejak kecik lagi. Biasanya arwah umi masak ikan terubung atau ikan parang ..perghhh memang mantap dengan gabungan sawi asin. Sudah lama saya mencari sawi asin ini..ialah kita sekarang ke pasar kering..sawi ini selalunya dijual di pasar basah bersama taugeh dan tahu. Alhamdulillah hajat tertunai bila terjumpa sawi asin ini yang dalam paket di pasaraya...terus memenuhi hajat yang lama tidak kesampaian - alhamdulillah.

Asam Pedas Sawi Asin



  • 3 - 4 keping ikan tenggiri (ikan apa pun boleh disersihkan)
  • 1 pokok sawi asin dipotong 2
  • 2 tangkai daun kesom
  • 2 senduk minyak masak
  • 2 cawan air
  • 1 cawann air asam jawa
  • garam, gula serbuk perasa secukupnya


Bahan Tumis
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 ulas bawang merah


Kedua-duanya dihiris nipis


Bahan Blend
  • 1 genggam cili kering direndam dulu
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2' kunyit hidup
  • 1" belacan
  • 1 sdb lada hitam


blend semua bahan sehingga menjadi pes basah.

Cara Menyediakannya



  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tunis sehingga kekuningan
  2. Masukkan bahan blend dan biar atas api sehingga agak garing
  3. Masukkan air dan kemudian masukkan Ikan dan daun kesum
  4. Biar mendidih dan ikan agak masak
  5. Masukkan air asam jawa, garam, gula perasa dan sawi asin
  6. Biar atas dapur sehingga naik minyak dan siap dihidang.



RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

Post a Comment