Ini lauk kesukaan saya...bila memasak asam pedas daging saya lebih gemar meletakkan daun limau purut dan dititkkan serai. Aroma dan rasanyas nyata hebat. Biasanya kalu kita masak asam pedas..kita selalu letak daun kesum..tetapi percayalah resipi ini sesuai dengan daun limau purut sahaja..memang montop...
Asam Pedas Daging Tetel
- 1 kg daging lembu tetel
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai - dititik
- 4 biji kentang dibelah 4
- 2 biji tomato dibelah 4
- segempal asam jawa jadikan semangkok
- air ikut kepekatan kuah yang diingini
- garam, gula dan perasa secukup rasa
Bahan giling/ blend:
- 35 tangkai lada kering *lebih kurang segenggam
- 2 biji bawang besar
- 7 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 1" inci belacan
Cara Memasak:
1. Bersihkan daging, toskan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan blend. Kacau hingga garing
3. Masukkan serai yang dititk biar seketika. Masukkan daging dan kentang. Masak sehingga daging empuk. Jika perlu, tambah sedikit
air. Tutup periuk.
4. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, garam dan daun limau
purut. Biarkan hingga kuah mendidih.
5. Masukkan tomato buah dan biarkan sehingga naik minyak baru angkat.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN
assalam kak paty, sedapnya nampak asam pedas tu, dah keluar daging hari ni tpi tkdak daun limau lah tak wangi lah kan
ReplyDelete