Resipi harian yang enak jika dihidangkkan sewaktu berbuka. kepada yang suka meratah lala ini cukup sesuai. Paling best digandingkan dengan nasi panas, ulam dan sambal belacan...perghhh......
- 1 kg lala
- 3 helai daun limau - disiat-siat
- 2 batang serai diketuk
- 1 kpg asam gelugor
- 2 cawan santan pekat
- 3 cawan air
- garam n perasa
Bahan Blend
- 25 cili padi - ikut kepedasan
- 1 biji bawang besar
- 2" kunyit hidup
- Blend semua bahan behingga halus
- Masukkan bahan yg telah di blend, air, serai , daun limau lala dlm periuk, reneh hingga mendidih.. Masukkan asam keping..
- Bila lala hampir masak masukkan santan biar mendidih... Jagalah jgn sampai pecah santan lak... Masukkan garam n perasa kalu suka.....
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN
Adapted from - PATYSKITCHEN
No comments:
Post a Comment