Asalnya dari Timur Tengah, tetapi resipi ini juga popular dikalangan North and Southern Asia terutamanya di India...mungkin dibawa oleh pedagang-pedagang Arab. Memakannya memang sedap tetapi membuatnnya adalah satu penyiksaan..ha..ha..sape sangkut menunggu 8-12 jam sehinga gandum betul-betul hancur...memang tak sanggaup..tapi saya menggunakan jalan pintas....saya cuma rebaus dalam 2 jam selepas itu saya blend gandum tu sehingga hancur..dan masak..ha..ha.
Untuk resipi ini saya tidak menggunakan resipi asal yang campurkan barley dan dhal...saya hanya menggunakan gandum yang telah direndam semalaman dan direbus bersama daging dan bahan rempah lain Kalau yang sukakan pedas boleh adjust dengan serbuk cili.
Untuk menambahkn kelazatan juadah ini..panaskan minyak sapi goreng bawang sehingga kekuningan dan curahkan di atas haleem ini. Badam atau gajus goreng juga enak ditabur sekali. Perah limau semasa makan ini dapat mengimbangkan rasa lemak haleem dan rasa masam limau. Juadah ini memang top semasa bulan Ramadan.
Hyderabadi Haleem
- 200 g gandum rendam semalman
- 200 g daging atau ayam
- 1 cawan susu cair
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- Rebus kedua bahan ini sehingg hancur. Biasanya 8 - 12 jam tapi saya hanya rebus 2 jam, sejukkan dan blend sehingg hancur dan halus.
Bahan Rempah
- 3 sdb rempah briyani
- 2 sdb cili serbuk
- 2" halia *
- 5 ulas bawang putih*
- 2 biji bawang besar*
- Blend semua bahan dan masukkan kedalam gandum tadi.
Rempah kering
- 1 kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- Masukkan kedalam gandum,,renehkan dan masukkan susu cair..tambah air jika perlu
Bahan Hiasan/Taburan
- 3 sdb minyak sapi
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 2 sdb badam goreng
- Panaskan minyak sapi dan goreng bwang sehingga kekuningan..curah minyak sapi dan bawang goreng ini atas haleem dan taburkan badam. Siap dihidang
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN
menu menggoda anak tekak
ReplyDeleteGandum tu... Biji Gandum yg kita buat bubur Gandum tu ya.... Sama juga dengan barley.... Biji barley biasa tu ya... Sebab sebelum ni sy makan haleem dari dhal... Tu yg macam confius tu...
ReplyDelete