Pages

Thursday, July 17, 2014

BUBUR LAMBUK PATYSKITCHEN


Kata orang the best bubur lambuk ialah dikampung baru...tapi sehingga hari ini masih belum berkesempatan mencubanya..insyallah satu hari nanti.  Saya belajar buat bubur lambuk ini ketika bekerja di tempat lama..ha..ha..setiap kali menjelang Ramadan..pasti ada program dari kelab sukan menyediakan bubur lambuk untuk staff...jadi mengintai di sana. 

Resipi ini saya banyak olah selepas mencuba beberapa bubur lambuk dan juga Middle eastern chicken soup....saya lebaih gemar jika ada banyak perasa jintan dan daun ketumbar. Dan kalau hendak sedap lagi boleh lah buat taumis darat dengan menggunakan minyak sapi..perghhh...memang best.






Bubur Lambuk




  • 1 cawan beras.
  • 1 cawan daging yang dihiris nipis.
  • 1 labu bawang besar-dihiris nipis
  • 1 helai daun pandan.
  • 1 cawan santan kelapa.
  • 2 pokok daun ketumbar hiris halus
  • 2 tbsp minyak sapi.
  • 1 tbsp minyak masak.
  • Garam, perisa secukup rasa.


Rempah-ratus :

  • 2 inci kulit kayu manis.
  • 1 tsp halba.
  • 1 biji bunga lawang.
  • 3 biji buah pelaga.
  • 3 kuntum bunga cengkih.
  • 2 batang serai dititik

Bahan Blend

  •  1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1" halia
  • 2 sdb serbuk jintan putih
  • 1 sdt serbuk intan manis
  • 1 sdt serbuk ketumbar
  • 1/2 sdt garam masala

Bahan-bahan untuk tabur.

  • Daun bawang.
  • Daun sup.
  • Bawang goreng.

Cara-caranya:

  1. Cucu beras dan toskan .
  2. Panaskan minyak dalam periuk.Tumis rempah ratusnya hingga wangi.
  3. Masukkan hirisan bawang besar tumis sehingga kuning.
  4. Masukkan bahan blend dan terus tumis sehingga garing
  5. Kemudian masukkan daging .kacau rata.
  6. Masukkan air secukupnya untuk memasak bubur.Kemudian baru masukkan beras,udan daun pandan.Masak sehingga menjadi bubur.Jika terlalu pekat tambahkan air secukupnya.
  7. Akhir sekali masukkan garam , hirisan daun  ketumbur dan santan kelapa.Biarkan mendidih.
  8. Hidang bersama hirisan daun bawang,daun sup dan bawang goreng.

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 

No comments:

Post a Comment