Pages

Monday, June 30, 2014

CUSTARD COCKTAIL PUDDING WITH VANILLA SAUCE


Rasanya pudding yang top dalam bulan Ramadan...sebabnya sedap dan mudah menyediakannya. Sos vanila kastad menambahkan keenakkan pudding ini. Jangan hadkan diri anda dengan buah-buahan koktail..Mengikut selera masing-masing boleh juga guna buah-buahan tin lain seperti pear atau peaches. Juadah yang cukup sesui di musim panas begini.




Custard Cocktail Pudding With Vanilla Sauce

  • 1 cawan tepung kastard
  • 4 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • sedikit esen vanila
  • 1 tin buah-buahan koktail
Cara Menyediakannya

  1. Satukan semua bahan dan kacau atas api sederhana sehingga kilat dan pekat.
  2. Masukkan ke dalam bekas/mangkok yang dibasahkan
  3. Masukkan ke dalam fridge sebelum dihidang
  4. Letakkan buah koktail dan tuangkan sos semasa menghidang nanti
Kuah Kastadnya

  • 1 tin susu cair
  • 1/2 cwan gula
  • 1 biji telur ayam
  • 1 tin sirap dari koktail
  • 2 sdb tepung kastard
  • 1 sdt vanilla
Cara Menyediakannya
  1. Satukan semua bahan.
  2. Tapis dan masak di atas api sederhana sehingga kuah pekat
  3. Sejukkan dalam fridge sebelum dihidang
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN

1 comment: