Makanan favourite orang Melayu. Biasanya Top masa Idil Adha atau Aidil Fitri...tetapi kalau dah tekak berhajat hendak makan..bila-bila pun boleh buat. Kalau yang suka berkerisik boleh masukkan kerisik..biasanya kerisik ni optional...tak dimasukkan pun tak apa. Untuk naikkan aroma rendang, daun limau purut atau daun kunyit dimasukkan. Kalau tak ada daun salam pun boleh.
Rendang Ayam Pedas
Prep time
Cook time
Total time
Ingredients
1 ekor ayam dipotong 162 helai daun kunyit dimayang halus
5 helai daun limau purut
1/2 kilo santan pekat
4 sdb kerisik
1 keping asam gelugor
Bahan untuk pesnya
15 tangkai cili kering rendam
15 biji cili padi
11 ulas bawang merah
1"halia
7 batang serai dihiris
1" lengkuas
2" kunyit hidup
- Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
- Masukkan pes rendang, santan, asam keping, garam, gula, kerisik kedalam kuali dan daun limau purut
- Renehkan seketika sehingga mendidih sedikit,
- Masukkan ayam...biarkan sehingga ayam keluarkan airnya dan biar di atas api sehingga pekat.
- Kepekatan rendang mengikut citaras masing-masing. Kalau suka berkuah jangan dibiarkan diatas api lama sangat.
- Bila rendang sudah kering masukkan hirisan daun kunyit
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
Rendang ni reminds me of my early days in this blogging world.. I could almost smell the aroma...
ReplyDeleteha..ha..inspired by your rendang..memang look good...and by the look rasanya memang sedap.....next open house i will attend just for the rendang
ReplyDeleteha..ha..inspired by your rendang..memang look good...and by the look rasanya memang sedap.....next open house i will attend just for the rendang
ReplyDelete