Pages

Wednesday, February 12, 2014

AYAM MASAK BUMBU KUNING


Serupa tapi tak sama..ha..ha..nampak macam masak lomak cili padi tetapi bukan..masakan ini terkenal di seberang..biasanya menggunakan ikan mas. Saya belajar membuatnya dari pembantu ru,mah..ramuanya lebih kurang sama dengan masak lomak..cuma dimasukkan sedikit serbuk ketumbar dan  lengkuas...dan yang ketara perbezaannya ialah masak ayam bumbu kuning ini ditumis. Seperti lauk-pauk yang lain sedap disaji bersama nasi dan sambal tomat.

Ayam Masak Bumbu Kuning



1 ekor ayam, potong menjadi 10 
750 ml santan
2 lembar daun salam
2 lembar daun limau
1 lembar daun kunyit
1 batang serai, ditik
3 sdb minyak untuk menumis

Bumbu Halus:
15 biji cili padi
6 siung bawang merah
2 siung bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm kunyit
2 cm halia
2 sdb serbuk ketumbar
1/2 sdt lada halus
1 sdt garam

Cara Pembuatan :

Panaskan minyak, tumis bumbu halus sampai harum,
tambahkan daun salam, daun limau, daun kunyit dan ayam.
Masak sampai ayam berubah warna.
Masukkan santan, masak sampai mendidih,
kecilkan api masak sebentar lalu angkat


No comments:

Post a Comment