Satu lagi versi cheese cake meleleh kali ini berperisa strawberry. Bahan dan cara membuatnya sama aje dengan resipi cheese meleleh yang original atau yang biasa..saya cuma tambah 1 sdb pes strawberry.
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu besar ovalette
1 sdb pes strawberry
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
Masukkan pes strawberry
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu besar ovalette
1 sdb pes strawberry
1 sdb pes strawberry
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair
Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
Masukkan pes strawberry
Masukkan pes strawberry
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write
terbaeekk lah k.paty..terliur saya
ReplyDelete