Sambal ini sedap makan dengan apa jua..saya selalu membuatnya untuk anak-anak bawa ke asrama..sebagai penambah selera. Untuk mendapatkan sambal kacang yang ranggup dan tahan lama..pastikan kacang digoreng garng dan betul begitu juga dengan ikan bilis..goreng sehingga gareng dan sejukkan. Untuk sambalnya pula pastikan aambal ditumis gareng dan bila diangkat sambal nampak bertali..(caramelised)..baru dimasukkan kacang dan bilis tadi..insyallah sambal akan jadi ranggup dan tahan lama.
Sambal Kering Bilis Kacang
Ingredients:
100 g ikan bilis goreng dan sejukkan
200 g kacang tanah goreng dan sejukkan
sedikit air asam jawa
3 sdb gula
garam secukup rasa
Minyak menumis 1/2 cawan
Bahan Giling
30 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
Blend semua bahan sehingga halus
200 g kacang tanah goreng dan sejukkan
sedikit air asam jawa
3 sdb gula
garam secukup rasa
Minyak menumis 1/2 cawan
Bahan Giling
30 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
Blend semua bahan sehingga halus
Instructions
- Panaskan minyak dan tumis bahan blend
- Masukkan gula,garam dan air asam biar sehingga agak gareng dan kering bersakar sedikit.
- Padamkan api dan biarkan sejuk seketika
- Masukkan kacang goreng dan bilis goreng..gaul rata dan pastikan sambal menyaluti kacang dan bilis sepenuhnya
Kak Paty buat ratah depan Tv sedap ni kan?
ReplyDeletePuan.. my all time favourite and now my kids too!.. Tambah sedap kalau ada tempe goreng garing...
ReplyDeleteSalam Maulidur Rasul Kak Paty,
ReplyDeletepekena dengan nasi panas panas, fuhhhh, yang terbaeeeekkkk
kak, saya kalau makan nasi dengan sambal gini ari2 pun takpe...memang hantu kacang
ReplyDelete