Laksa kegemaran saya..tidak seperti Asam Laksa..laksa ni susah hendak dicari..cuma ditempat-tempat yang tertentu aje..selalunya jauh dari rumah..kalau berhajat maka kena lah berusaha mencari. Biasanya laksa Johor kalau dibuat saya akan menunggu tetamu ada dirumah baru sedap buat..sebab anak-anak lebih gemar laksa asam lagi..jadi kalau adik2 datang berkumpul di rumah maka saya kan buat laksa johor ni..memang sedap.terutama makan bersama sambal belacan
Untuk Laksanya
1 -2 packet spaghetti direbus.
Bahan untuk kuah
1 kilo ikan tenggiri atau kembong
250 gram isi udang kisar
100 g ikan kurau masin rendam goreng dan kisar
100 g udang kering, rendam hingga lembut dan kisar
3 camca besar kerisik
1/2 inci lengkuas, dititik
3 keping asam gelugor
Bahan untuk diblend
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*(*kisar halus)
15 tangkai cili kering
1 bungkus rempah kari daging
3 camca besar ketumbar serbuk
1 camca besar jintan manis serbuk
1 1/2 liter santan kelapa
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap satu
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk ulam atau taburan
Taugeh, dibuang ekor, cuci dan toskan
Kacang panjang, dihiris halus
Daun kesom, hiris halus
Daun selasih, hiris halus
Timun, ambil bahagian luar dan buang empulurnya, hiris halus
Bawang besar, hiris halus
Bahan untuk dihidang
Sambal belacan
Spaghetti, direbus hingga lembut dan toskan, kemudian di "chap" (dibuat sanggul)
Limau kasturi secukupnya, dibelah dua
Cara Membuatnya
Satukan rempah kari, ketumbar serbuk, jintan
manis serbuk, cili kisar dan bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis lengkus, bahan kisar + rempah
ratus tadi hingga harum, dan terbit minyak.Masukkan isi udang. Guna api kecil dan kacau selalu.
Tuang santan Kacau rata. Masukkan isi
ikan kisar, dan udang kering + isi ikan masin kurau kisar. Kacau
hingga semua rata dan mesra. Biar mendidih.
Masukkan kersik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit
daun selasih. Kacau dan biar hingga sedikit pekat. Tambah garam secukup rasa
dan gula secukupnya. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Ketepikan.
Untuk Laksanya
1 -2 packet spaghetti direbus.
Bahan untuk kuah
1 kilo ikan tenggiri atau kembong
250 gram isi udang kisar
100 g ikan kurau masin rendam goreng dan kisar
100 g udang kering, rendam hingga lembut dan kisar
3 camca besar kerisik
1/2 inci lengkuas, dititik
3 keping asam gelugor
Bahan untuk diblend
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*(*kisar halus)
15 tangkai cili kering
1 bungkus rempah kari daging
3 camca besar ketumbar serbuk
1 camca besar jintan manis serbuk
1 1/2 liter santan kelapa
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah dua setiap satu
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk ulam atau taburan
Taugeh, dibuang ekor, cuci dan toskan
Kacang panjang, dihiris halus
Daun kesom, hiris halus
Daun selasih, hiris halus
Timun, ambil bahagian luar dan buang empulurnya, hiris halus
Bawang besar, hiris halus
Sambal belacan
Spaghetti, direbus hingga lembut dan toskan, kemudian di "chap" (dibuat sanggul)
Limau kasturi secukupnya, dibelah dua
Cara Membuatnya
Satukan rempah kari, ketumbar serbuk, jintan
manis serbuk, cili kisar dan bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk. Tumis lengkus, bahan kisar + rempah
ratus tadi hingga harum, dan terbit minyak.Masukkan isi udang. Guna api kecil dan kacau selalu.
Tuang santan Kacau rata. Masukkan isi
ikan kisar, dan udang kering + isi ikan masin kurau kisar. Kacau
hingga semua rata dan mesra. Biar mendidih.
Masukkan kersik, asam gelugor, bunga kantan, daun kesom dan sedikit
daun selasih. Kacau dan biar hingga sedikit pekat. Tambah garam secukup rasa
dan gula secukupnya. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Ketepikan.
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write
Wow! sedapnyaaa....
ReplyDeleteSalam kak Paty ...
ReplyDeletesekali-sekala dapat makan laksa Johor ni mmg best....nak try la nnt.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete