Resipi ini sesuai untuk yang berpantang..ha..ha..tapi lebih lazat bagi yang tidak berpantang..agak kering sedikit tetapi memang sedap. Bagi yang suka lebih panas boleh tambah lada hitam.
1/2 ekor ayam dipotong kecil
1 biji bawang besar dipotong kasar
1 biji cili bagla dihiris memanjang
2 sdb kicap cair
3 sdb lda hitam kisar
1/4 sdk gula
1/4 sdk perisa maggi
2 sdb minyak
1" halia
5 ulas bawang putih dikisar
1 sdb kunyit hidup
Method:
Gaul garam dan kunyit dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan letak sebelah
Tumis bawang putih dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan lada hitam..kicap cair, gula, perisa maggi...masukkan air jika perlu.
Masukkan ayam goreng..bawang besar dan lada bangla..
Gaul rata..biar seketika dan angkat untuk hidang.
1/2 ekor ayam dipotong kecil
1 biji bawang besar dipotong kasar
1 biji cili bagla dihiris memanjang
2 sdb kicap cair
3 sdb lda hitam kisar
1/4 sdk gula
1/4 sdk perisa maggi
2 sdb minyak
1" halia
5 ulas bawang putih dikisar
1 sdb kunyit hidup
Method:
Gaul garam dan kunyit dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan letak sebelah
Tumis bawang putih dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan lada hitam..kicap cair, gula, perisa maggi...masukkan air jika perlu.
Masukkan ayam goreng..bawang besar dan lada bangla..
Gaul rata..biar seketika dan angkat untuk hidang.
© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write
sedapnya ayam black pepper...
ReplyDeleteOh! Kak Paty.... sib baik bujang kedua saya tak nampak black pepper chicken kakak ni, kalau tak memang merengek2 minta dibuatkan sebab dia memang hantu kalau bab resepi begini!
ReplyDeletesedap, simple dan senang untuk ditiru,
ReplyDeleteidea baru untuk masak masa weekdays...