Cupcake ini cukup sesuai untuk functions. Saya banyak menyediakanya untuk function "open house" baru-baru ni. Ramai yang meminati cupcake ini.kerana..kelembapanya...lembut dan butterscotch dan cream menjadikan kek ini cukup enak. Resipi saya ambil dari majalah Australia Woman's Weekly Magazine...memang keeper....dan yang telah mencuba pasti hendak lagi. Mudah aje membuatnya. Kalau di rumah masih lagi ada saki baki kurma...bolehlah cuba resipi ini...pasti tidak menyesal.
Sticky Dates with Butterscotch
Ingredients
1 3/4 cups (300g) dates, coarsely chopped / 1 3/4 cawan buah kurma yang dicincang
1 1/2 cups (375ml) boiling water / 1 1/2 cawan air mendidih
1 teaspoon bicarbonate of soda / 1 sdt soda bicarbonate
90g butter, softened / 90 g mentega
1 1/4 cups (250g) brown sugar / 1 1/4 cawan gula perang (saya guna 3/4 cawan aje )
3 eggs, beaten lightly / 3 biji telur dipukul sedikit
1 1/2 cups (225g) self-raising flour / 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/3 cup (40g) walnuts / 1/3 cawan kacang walnuts
1/3 cup (40g) pecans / 1/3 cawan kacang pecan
CARAMEL SAUCE
1 cup (200g) firmly packed brown sugar / 1 cawan gula perang
300ml cream / 300 ml krim pekat saya guna whipped cream aje
100g butter, chopped coarsely / 100 g mentega dipotong
1 1/2 cups (375ml) boiling water / 1 1/2 cawan air mendidih
1 teaspoon bicarbonate of soda / 1 sdt soda bicarbonate
90g butter, softened / 90 g mentega
1 1/4 cups (250g) brown sugar / 1 1/4 cawan gula perang (saya guna 3/4 cawan aje )
3 eggs, beaten lightly / 3 biji telur dipukul sedikit
1 1/2 cups (225g) self-raising flour / 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/3 cup (40g) walnuts / 1/3 cawan kacang walnuts
1/3 cup (40g) pecans / 1/3 cawan kacang pecan
CARAMEL SAUCE
1 cup (200g) firmly packed brown sugar / 1 cawan gula perang
300ml cream / 300 ml krim pekat saya guna whipped cream aje
100g butter, chopped coarsely / 100 g mentega dipotong
METHOD
Preheat oven to 180°C (160°C fan-forced). Grease a 22cm round cake pan; line base and side with baking paper. Combine the dates and boiling water in a heatproof bowl. Stir in soda; stand for 5 minutes./ Rendamkan kurma bersama air panas dan masukkan soda. Biarkan selama 5 minit.
2. Blend or process date mixture with butter and sugar until puréed. Add eggs and flour; blend or process until just combined. / Blend atau lecek sehingga menjadi puree Pukul mentega dan gula sehingga gebu, masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis. Masukan puree kurma tadi dan akhir sekali masukkan tepung. Gaul rata.
3. Spread mixture into prepared pan; sprinkle evenly with nuts. Bake for about 1 hour or until cooked when tested. Stand cake for 10 minutes before turning onto wire rack. / masukkan ke dalam acuan. kalau untuk cupcake masukkan dalam acuan cupcake, taburkan kekacang dan bakar...untuk kek satu jam dan untuk cupcake antara 15 - 20 minit.
4. CARAMEL SAUCE: Combine ingredients in a medium saucepan; stir over heat, without boiling, until the sugar is dissolved. Simmer, stirring, for 3 minutes./ Untuk sos satukan semua bahan dan masak atas api kecil sehingga pekat..Sapukan ats kek yang dan masak dan bakinya digunakan semasa menghidang.
5. Brush surface of hot cake with 1/4 cup of the Caramel Sauce. Serve with remaining sauce.
Waw...sedapnyaaa....
ReplyDelete