As Salam...akhirnya dapat juga mencuba resipi ini...sudah lama berhajat membuatnya..dan sudah banyak resipinya saya kumpul dan sudah banyak youtube yang saya tonton cuma kesempatan membuatnya aje yang tak ada. Comel cookies ni..dan sekarang ni menjadi trend dimasukkan ke dalam balang untuk meja dessert memang cantik...seperti macaron cookies ini diperbuat dari putih telur, bahanya putih telur dan gula aje..rasanya seakan-akan cotton candy ball..ranggup gula yang dibakar.
Saya sediakan di sini simple basic resipi tetapi kalau yang berhajat membuat pelbagaian seperti coffee atau chocolate..bolehlah tambahkan bahan tersebut. Untuk resipi ini kalau berhajat dengan perisa kopi masukkan 2 sdt serbuk coffee biasanya di sini kita gunakan nescafe..bancuh bersama 2 ml air...manakala kalau yang berhajat dengan chocolate masukkan 1-2 sdt serbuk koko...semuanya dimasukkan apabila putih telur ini sudah kental.
Cookies ini boleh dihidangkan begitu aje..tetapi kalau yang hendakkan filling bolehlah di"sandwichkan" macam membuat macaron..boleh guna nutella atau cokolat masakan. memang cute dan sesuai untuk majlis yang bertema..kerana cookies ini mudah dipadankan....
MERINGUE KISS
4 large egg whites / 4 biji putih telur
1 cup sugar / 1 cawan gula
pinch cream of tartar / secubit krim of tartar
1/2 teaspoon vanilla extract / 1/2 sdt vanilla
METHOD
Preheat your oven to 175°F. / Panaskan ketuhar 175 F
Whisk constantly over the water until the sugar has dissolved and the mixture is warm to the touch (roughly 3-4 minutes). / Kacau sehingga gula hancur.
Then remove from heat and beat the whites with a hand mixer or your stand mixer, starting on low speed and gradually increasing until stiff, glossy peaks form. Add the vanilla and mix to combine./ Alihkan dari api dan pukul, bermula dari speed rendah sehingga speed tinggi. Pukul sehingga menjadi soft peak dan bertanduk
Sift the cocoa over the meringue to break up any lumps and then fold until no streaks remain. Add the mixture to your pastry bag and pipe rows of quarter sized meringues onto the pans. / Kalau ingin menambahkan perisa boleh dimasukan apabila adunan sudah kental. Boleh campurkan perisa kopi, koko atau diwarnakan mengikut kegemaran anda
Bake for 2 hours, until they lift from the pan easily. Allow to cool completely./ Pipe seperti digambar di atas dan bakar selama 2 jam.
Sift the cocoa over the meringue to break up any lumps and then fold until no streaks remain. Add the mixture to your pastry bag and pipe rows of quarter sized meringues onto the pans. / Kalau ingin menambahkan perisa boleh dimasukan apabila adunan sudah kental. Boleh campurkan perisa kopi, koko atau diwarnakan mengikut kegemaran anda
Insert in piping bag...with star tips/ Masukkan dalam piping dengan menggunakan acuan bintang atau bulat.
To sandwich, melt a few ounces of your favorite chocolate and fill a zip top bag. Cut a small opening and pipe small blobs of chocolate onto each cookie. Given their awkward shape, this is best done with the meringues upside down on a baking rack. Allow the chocolate to cool for about 10 minutes and then top with a second cookie. Allow the filled cookies to sit for a couple hours or until the chocolate has set completely and then store in an air tight container for up to two days.
Kak paty, very nice,mesti nak cuba buat ni untuk party
ReplyDeleteThanks Rose...memang cute kan sesuai untuk party and dessert table...boleh letak filling kalau suka
ReplyDeletesalam sis Paty, berapa suhu nya oven tu, dan api nya guna atas bawah ke..
ReplyDeleteSalam Kak Noor, meringue ni sama aje macam kita buat pavlova.pakai api bawah...dalam resipi ni dia guna 175 F tapi akak guna 110 jam pertama dan turun pada 90 jam seterusnya
ReplyDeleteAssalam... kak, klu x letak cream of tartar tu boleh x?
ReplyDeleteInsyallah boleh..ada resipi akak guna cream of tartar ada tak..penting putih taelur tu kena stable
ReplyDeleteAsslmkum kak, akk kata kalu nk ltak perisa coffe blh letak slpas bahan kental. Tp x brubah ke tekstur dia bila dh letak nescafe yg dibancuh dgn air tu..
ReplyDeleteAsslmkum kak, akk kata kalu nk ltak perisa coffe blh letak slpas bahan kental. Tp x brubah ke tekstur dia bila dh letak nescafe yg dibancuh dgn air tu..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteSaya nk Tanya saya buat dan ikut cara resepi tapi hail nyer lembek...ianya tak crspy
ReplyDeleteSaya nk Tanya saya buat dan ikut cara resepi tapi hail nyer lembek...ianya tak crspy
ReplyDeleteKenapa saya buat ianya lembek
ReplyDeleteazimah pastikan ini
ReplyDeleteadunan putih telur betul2 kental
pembakaran kena 110 jam pertama dan turunkan uhu ke 90 jam seterusnya
padamkan api oven dan biarkan meringur di dalam oven dengan pintu oven dibuka sedikit..biar lebih kurang 1/2 - 1 j1m b1ru kelu1rk1n..ini penting
Kalau resepi saya,saya guna putih telur kemudian gula aising, cream of tartar boleh tukar dengan lemon =) lepas tu, kalau tak nak guna vanilla extract pun takpa. boleh la campur2 perisa yang lain, coffee, coklat, raspberry or marmalade ke.. =)
ReplyDelete#just_sharing
Nk tanye la knape blom sampai20 minit dh hangus ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜
ReplyDeletemerigue ni bila sejuk memang melekit² ke
ReplyDeleteNak tnya bakar suhu brapa ya? Tq
ReplyDeletebakar 2 jam??? lamanya
ReplyDeletewoww lamenye kene bakar ...why??
ReplyDelete