Mille Crepe
Cake is a French dessert with "mille" meaning "a
thousand"...in other words it is a creation of 20--25 layers of crepes
with delightful combination of Fresh Cream and Vanilla Custard in between each
layer.
You can
prepare the crepes batter a head of time and store in the fridge and assemble
the cake the next. Once completed the cake is best chill overnight
Ingredients
A
30 g Hong
kong Flour / 30 g tepung Hong Kong
50 g corn
flour / 50 g tepung jagung
25 g potato
starch / 25 g tepung kentang
25 g tapioca
flour / 25 g tepung ubi kayu
15 g custard
flour / 15 g tepung kastad
40 g icing
sugar / 40 g gula ising
1/4 tsp
salts / 1/4 sdt garam
Ingredients
B
30 g melted
butter / 30 g mentega cair
500 g water
/ 500 g air
2 tsp
vanilla /2 sdt esen vanilla
12 eggs / 12
biji telur
Lightly beat
the eggs, add in water combine well, add in flour. Mix well/Pukul telur dengan
perlahan, masukkan air dan tepung..Kacau sehingga sebati.
Strain and
add in melted butter. / Tapis dan masukkan mentega
Place a
non-stick pan on low heat / Panaskan kuali tidak melekat atas api kecil
Add a ladle
of batter and quickly tilt the pan to coat the entire surface evenly in a thin
layer and pour out the excess of batter / Sendukkan 1 senduk adunan dan
loyangkan sehingga menutupi kuali..buat macam membuat kuih dadar
Cook one
side only until cooked or golden brown. Remove / masak sebelah bahagian sahaja
sehingga masak dan angkat
Continue
until complete all / Ulangi process sehingga habis
Filling
Ingredient A
50 gm
instant custard / 50 g instant kastad
150 g fresh
milk / 150 g susu segar
1 tsp
vanilla / 1 sdt vanilla
Ingredients
B
150 g white
chocolate/ 150 g chocolate masakan putih
Ingredients
C
300 g
whipping cream / 300 g krim putar
Ingredient D
Grated
Chocolate / Chocolate parut untuk taburan lapisan dan hiasan
Whisk
ingredient A till well incorporated. Add the melted white chocolate and mix
well. / kacau semua bahan A sehingga
sebati dan lincin. Masukkan bahan B yang telah dicairkan gaul rata.
Whisk
Ingredients C till soft peak / Pukul krim putar sehingga bertanduk
Add
Ingredients C to the Mixed Ingredients A and B/ Masukkan bahan C kedalam bahan
A yang telah diaduk dengan bahan C. Kaup biar sebati.
ASSEMBLED
THE 20 LAYERS CREPES
Place one
(1) prepared crepe on a large cake plate.
With a small
spatula or wide blade knife, completely cover the crepe with a thin layer of
the pastry cream mixture (approximately 1/4 cup) Sprinkle some grated chocolate
Cover with
another dry crepe and repeat covering with the Pastry Crème until you have
reached 20 layers.
The 20th
crepe will be the last or top layer. Frost the cake with remaining whipped
cream sprinkle with grated chocolate or cocoa dust. /Letakan satu lapisan
crepes dan sapukan dengan krim putar tadi...tabur chocolate parut dan lapiskan
semula..ulangi proses sehingga pada lapisan ke 20 atau lapisan ke 25. Hias kek dengan baki krim putar dan taburkan
chocolate parut atau..taburan serbuk koko,
Refrigerate
the prepared cake for a minimum of 2 hours. Allow to stand at room temperature
for 15 to 30 minutes before serving. Dust with powdered (confectioners' sugar).
When ready
to serve, slice into individual servings. Garnish the plate with fresh berries.
Makes one
(1) 20-Layer Cake / Sejukkan kek selama 2 jam, Keluarkan dan biarkan pada suhu
bilik selama 15-20 sebelum dihidang. Saji bersama buah-buahan segar seperti
berries
Sekali lihat
rasanya rumit membuatnya....seakan membuat kek lapis betawi tetapi sebenarnya
membuatnya mudah cuma agak renyah sedikit. Mille Crepes Cake ini adalah dessert
masyarakat Perancis...Mille..bermaksud ribuan...ini dikaitkan dengan banyaknya
lapisan crepes yang digunakan untuk dijadikan satu kek. Kebiasaanya antara
20-25 keping crepes dilapiskan dengan lapisan krimputar dan kastad. Untuk mendapatkan kenikmatan maksima
seeloknya kek ini disimpan dalam fridge seelok-eloknya semalaman. Sesuai disaji
bersama buah-buah segar seperti berries. Dengan kreativiti anda boleh mempelbagaikan
creams ini.
Next Post -
Talam Keladi Mini
rajinnya kak Paty,tentu lama nak siap tu.tapi rasanya puas hati kan!
ReplyDelete