Cheesecake memang kek favourite kebanykan kita...tapi biasanya kita lebih senang beli dari membuatnya kerana kebanyakan kita beranggapan membuat cheesecake ini adalah rumit dan kerapkali menemui kegagalan tearutama bila kek kerap kali merekah dipermukaan.
Sebenarnya ada bebrapa teknik dan pantang larang yang perlu kita patuhi apabila membuat cheeecake ini dan untuk mendapatkan hasil yang baik harus ikuti petua-petuanya tearutama dari segi penyediaannya, pembakaran dan juga penyejukan. Bila semua ini dipatuhi dengan baik nescaya kek akan terhail dengan baik.
Resipi ini adalah resipi basic cheesecake yang lemak dan sedap.
5.0 from 1 reviews
Untuk Basenya
Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam acuan loose - spring form dan tekan rata
Untuk Filling Cheesenya
Pukul krim cheese dengan gula sehingga kembang. Masukkan taelur dan pukul rata. Masukkan yogurt dan tepung jagung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan vanila esen dan jus lemon. Tuang adunan kedalam acuan biskut tadi dan bakar cara water bath pada suhu 325 F selama 45 minit.
Padamkan oven buka sedikit pintu oven dan biar kek sejuk sekurang-kurangnya 1 jam baru dikeluarkan dan sejuk di dalam fridge sebelum dihidang,
- 110 g butter dicairkan
- 12 keping biskut digstive dihancurkan
- 2 sdb gula perang
Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam acuan loose - spring form dan tekan rata
Untuk Filling Cheesenya
- 900 g krim cheese
- 225 g gula caster
- 4 biji telur + 1 kuning telur
- 150 g krim masam /yogurt
- 1 1/2 sdb tepung jagung
- 2 sdt jus lemon
- 1 1/ sdt esen vanilla
Pukul krim cheese dengan gula sehingga kembang. Masukkan taelur dan pukul rata. Masukkan yogurt dan tepung jagung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan vanila esen dan jus lemon. Tuang adunan kedalam acuan biskut tadi dan bakar cara water bath pada suhu 325 F selama 45 minit.
Padamkan oven buka sedikit pintu oven dan biar kek sejuk sekurang-kurangnya 1 jam baru dikeluarkan dan sejuk di dalam fridge sebelum dihidang,
Next Post - Apple Crumbles Cake
Assalam dear kak paty...
ReplyDeleteWhat a lovely cake, i love it myself, really rich in cheese but yet satisfying :)
Mdm Fatimah i woukd like to get a permission to try your recipe. It was awesome! a simple n easy ingredients to find out n a very clear explanation. easy to.follow the step that you post out
ReplyDeleteMdm Fatimah i woukd like to get a permission to try your recipe. It was awesome! a simple n easy ingredients to find out n a very clear explanation. easy to.follow the step that you post out
ReplyDeleteMdm Fatimah i woukd like to get a permission to try your recipe. It was awesome! a simple n easy ingredients to find out n a very clear explanation. easy to.follow the step that you post out
ReplyDelete