Masyallah Stink Beans in the month of Ramadan !!!!! Well if you love it why not...just make extra adjustment so that the after effect is NOT that great. Ha...ha...it's the children favourite especially my daughter Tyca...so I made this for "buka puasa". I've made this before and this is my second entry on this dish. To have a better impact it would be great if you add about 1/2 tsp of Msg, it's optional but it made the sambal better.
SHRIMP SAMBAL WITH STINK BEANS / SAMBAL TUMIS UDANG PETAIIngredients
- 1 kg shrimps medium size cleaned / 1 kg udang size sederhana di bersihkan
- 1 cup peeled stink beans / 1 cawan petai yang siap dikopek
- 1 onion cut into ring / 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 3 tbsp tamrind kuice / 3 sdb asam jawa
- salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
- Ingredients To be blended / Bahan Untuk diblend
- 30 dried chilies soaked / 30 batang cili kering direndam
- 2 onions / 2 biji bawang besar
- 2" shrimpe paste / 2" belacan
- Instructions
- Blend ingredients and set aside / Blendkan semua bahan dan letak sebelah.
- Heat up half cup oil / Panaskan setengah cawan minyak
- Saute the blended ingredients till dried and frgrant / Tumiskan semua bahan blend sehingga garing dan naik baunya.
- Add in shrimps and fry till it turns color / Masukkan udang sehingga udang bertukar warna.
- Add about a cup of water - measurement of water depend on the thickeness that you require / Masukkan secawan air (ikut anggaran kepekatan kuah)2-3 pieces per muffin, lightly press into the dough.
- Add salt and sugar to taste. Add tamarind juice and finally add stink beans and slice onion/ Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kalau suka boleh letakkan sedikit maggi stock atau secukup rasa. Masukkan air asam jawa dan akhir sekali masukkan petai dan bawang besar. iarkan seketika sehingga naik minyak
Masyallah sambal petai di bulan Ramadan....alahai kalau dah suka nak buat macam mana..cuma kena usaha lebih supaya kesan keesokkan harinya tidak ketara sangat. Ini entry kali kedua kalau tak salah saya tentang sambal udang petai ini. Biasanya saya suka cara lama membuatnya...cara sambal tumis..sebab ia berkuah sedikit..kalau yang stail di restuarant Thai tu agak kering sedikit. Sambal tumis kalau hendak sedap bahan yang diblend tu biar ditumis sampai garing sampai kehitaman sedikit baru sedap dan orang Melayu selalunya akan renehkan sambal supaya naik minyak sedikit supaya nampak cantik...semuanya itu bergantung kepada masing-masing.
Next Post - Portugese Grilled Fish / Ikan Bakar Portugese
salam ramadhan kak, sedapnya sambal..my fav ni:)
ReplyDeleteKak, sambal udang tu....yummy!.. ;)) tambah2 buh petai gitu.
ReplyDelete