Pages

Tuesday, June 12, 2012

TALAM LAPIS KELADI / YAM LAYERED STEAMED KUIH




Another  variation of our evergreen kuih lapis with the addition of mashed yam. For "talam"lovers out there you are sure to love this...its...tasty and delicious. I adapted the recipe from Chef Hanieliza's cookbook. Give a GO and try this. Awesome !!!!!


Bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
2 cawan santan
1 s/k garam

Bahan B
1/4 cawan air
1 s/b pes keladi
pewarna purple

Bahan C
1/2 cawan keladi parut
1/2 cawan air

Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian.
4. Masukkan bahan C dalam 1 bahagian.
5. Panaskan kukusan dan lapikkan pelastik dalam loyang 8 x 8 inci yg akan digunakan.
6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula selama 15 minit.
8. Lapiskan adunan bahan B dan adunan bahan C berselang seli sehingga adunan habis.
9. Sejukkan selama 4 - 5 jam dan potong untuk dihidangkan
Kepada yang sukakan kelainan pada resipi asal "kuih lapis" boleh lah cuba resipi ini yang saya ambil dari buku masakan Chef Hanieliza. Sedap, lemak dan sesuai sebagai sajian sarapan pagi dan minum petang.

Next Post - Nyonya Prawn Mee / Mee Udang Nyonya.

2 comments:

  1. maveles....look so yummy and tempting..

    ReplyDelete
  2. awesome..teh kurang manis satu..nak gandingkan dg n kuih lapis..kuih evergreen!

    ReplyDelete