Many had tried this recipe. I was once sceptical but due to good responses from other bloggers I gave myself a BIG GO. True enough this cake is awesome, dense, moist and full of chocolate flavour. Now given a chocie of either baking or steaming I would prefer to make this steam chocolate cake. Trust me its' really...really scrumptious with delectable chocolate topping.
Steam Moist Chocolate Cake/Kek Chocolate Kukus
Adapted by jintanmanis.com
2 cups of flour / 2 cawan
tepung gandum
2 tsp baking powder /2 sudu kecil
baking powder
1/2 tsp baking soda / 1/2 sudu
kecil baking soda
3/4 cup vegetables oil / 3/4 ( tiga
suku cawan) minyak masak
1 cup sugar / 1 cawan gula
1 cup warm water / 1 cawan air
suam
1/2 cup condensed milk / 1/2 cawan
susu pekat
1 cup koko powder / 1 cawan
serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 eggs / 3 biji telur
Vanilla essence / beberapa
titik esen vanila
*Untuk
Topping dan Hiasan*
1/2 bar
coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus
dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada
kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
Cara-caranya
1. Ayak
tepung gandum bersama, serbuk koko,
baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus./ Whisk flour cocoa powder, baking powder, baking soda and set aside.
2 Dengan
menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi
sehingga kembang dan gula hancur. / Use mixer beat eggs till fluffy, add sugar and beat again until sugar dissolve
3. Masukkan
pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan
air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula
esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix,
gunakan kaedah kaup balik./Add flour mixture alternate with warm water until complete. Add vanilla, condensed milk and oil. use spatula and dont over mix
4. Alaskan
acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di
dalam acuan dan tutup permukaan acuan
dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan
kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan./Pour into baking sheet 20 cm and cover with aluminium foil and steam for 1 hour 30 minutes.
Kek yang cukup popular dikalangan blogger kek chocolate kukus. Hemmmmm saya baru hendak mencubanya. Pada mulanya agak sangsi tetapi beli dah lihat hasilnya cukup puas hati. Keknya lembap, lembut dan kaya dengan perisa cokolat. Menariknya kek ini hanya menggunakan serbuk koko sahaja. Sesuai buat sajian petang mahupun birthday cake.
Next Post - Chicken Maryland
salam paty,
ReplyDeletekaya betul dengan coklat.. pastinya kegemaran pencinta coklat seperti saya..
sedapnya coklat tuh...dh brapa kali telan air liur nih...mewah betul ngn coklat..
ReplyDeleteSalam Kak Paty, biasanya kita cuba wat resepi lain.. lain kali boleh kita cuba wat ikut resepi yg ini, meriah sungguh coklatnya
ReplyDeleteSalam Kak Paty...
ReplyDeletesungguh menggiurkan kekmu iteww..tapi kan..tajuk dia dah lain macam jer...em..''mosit'' tu pe?
Assalamualaikum Kak Paty
ReplyDeleteMoga kak sihat hendaknya...kek ni kalau bakar boleh ke kak?..sy ni part kukus ada malas sikit..hehehe...wonder if it is baked would it turn out to be as moist as the steamed ones ...
Kek yang sungguh menyelerakan.. Sedapnya kalau dapat menjamah sendiri.. :D
ReplyDeleteAslmkm KakPaty. I always keep to one recipe only. Since you said is sooo good, am gonna try next time I make choc cake. TQ kak.
ReplyDeletesaya nak tanya kenapa saya buat kek tu dia jadi kecut? mungkin silap saya dibahagian mana?
ReplyDelete