This is "mamak" style of stir squid. A bit spicy but absolutely delicious. Perfect with rice or even with briyani..Depending on preference you can add water if you want it more gravy or cook it longer if you prefer something thicker.
Sotong Masak Berempah
Ingredients:
1 kg
sotong besar
2 sdb rempah
biryani
¼ cawan susu
cair
2 sdb air
asam jawa
1 biji
bawang besar dimayang halus
1 tangkai
daun kari/ 1 sdb madu
Sedikit
minyak
Garam
secukup rasa
Bahan B:
7 ulas
bawang merah - dimayang
3 ulas
bawang putih - dimayang
1” halia
Directions:
Sotong
dibuang tulang, dakwat dan kulit. Bersihkan dan ditus.
Tumbuk bahan B dan gaul bersama rempah.
Panaskan minyak,bawang besar hiris sehingga kekuningan. Masukkan bahan rempah sehingga naik baunya.Masukkan daun kari. Biar seketika
Masukkan sotong masak sehingga keluar airnya. Masukkan 1/4 cawan stok ayam, garam 1 sdb madu dan susu cair.
Masukkan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat dan rasa asam garamnya.
Assalammualaikum kak..kat sini pagi2 lagi dah hujan..hehehhe.sedapnya nengok sotong akak ni...saya paling suka sotong...:)
ReplyDeleteasslm kak Paty...kt sni pon hujan...sedap tgk lauk sotong tu...QH mmg suka mkn sotong...
ReplyDeletesalam kak
ReplyDeletealahaiii sedapnya..dh lama x masak sotong..:)