Pages

Wednesday, January 04, 2012

TENGGIRI BERLADO / CHILI MACKEREL


Sometimes simplicity is the best. Yesterday for lunch I made simple yet satisfying Malay dishes. Three dishes to accompany rice. All three were dried dishes, Chili Mackerel, Fried Eggplants With Caramalised Onions and Stir Fried Spinach With Chickpeas.

I'm gonna made a spree to upload on all three recipes...before I forget. This Chili Mackerel or more popular by the name of "masak berlado" is popular among Malaysian and Indonesia. This is a version of fried fish coated with sambal. Simple and easy to prepare.


Tenggiri Berlado / Chili MackerelPrint Friendly and PDF


INGREDIENTS
3-4 slice mackerel  / 3-4 potong ikan tenggiri
1 teaspoon turmeric / 1 sdt kunyit serbuk
Pinch of salt / garam
Sufficient oil for deep frying / Minyak secukupnya untuk menggoreng
5 tbsp oil for saute / 5 sdb minyak untuk menumis
salts to taste / garam secukup rasa
1/2 tsp chicken cube / 1/2 sdt pati ayam
1 tbsp lime juice / 1 sdb jus limau

Rub fish with turmeric powder and salts. Deep fry till golden brown. Drain excess oil and set aside / Lumurkan ikan dengan garam kunyit dan goreng sehingga kekuningan, angkat dan letak sebelah

Ingredients to be pounded
11  red chillies/11 biji cili merah
2 onions / 2 biji bawang besar

Pound ingredients either fine or half fine and set aside / Tumbuk semua bahan sehingga halus atau punseparuh halus mengikut selera masing-masing. Saya lebih sukar separuh halus. Letak sebelah

PREPARATIONS

  1. Heat up oil and saute pounded ingredients until fragrant. Add salts and 1/2 tsp chicken cube.Add lime juice/ Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing dan naik baunya. Masukan garam secukup rasa dan sedikit kube pati ayam. Masukkan jus limau
  2. Add fried fish and combine well / Masukkan ikan dan salut rata



Tenggiri Berlado ini lauk tengah hari semalam. Semalam memang mood nak masakan kering-kering. Tiga lauk semalam semuanya kering-kering berlaka, Tenggiri Goreng Berlado, Terung Goreng Bawang dan Tumis Bayam Kacang Kuda. Entah tiba-tiba aje selera hendak masakan yang kering. Walau pun tidak berkuah kombinasi lauk semalam cukup menyelerakan. Itulah dia..kadang-kdang tu sesuatu yang simple itu juga menarik. Resipi Tenggiri Berlado ini bukan aje famous di Malaysia tetapi di restuaran-restuaran Padang juga banyak menyediakan menu ini. Mudah Ringkas dan Sedap.

Next Post - Terung Goreng Bawang


No comments:

Post a Comment