Kuih talam doesn't have to be creamy and sugary, this talam is the savoury version. It's easy to prepare and tasty. You can use either beef, chicken or event dried shrimps. Try this absolutely tasty!!!
Talam Kentang Berlauk
Ingredients
500 g potatoes boiled and mashed / 500 g kentang rebus dan lecek
30 g flour / 30 g tepung gandum
1 tsp white peppercorn / 1 sdt lada sulah
salts to taste / garam secukup rasa.
500 g potatoes boiled and mashed / 500 g kentang rebus dan lecek
30 g flour / 30 g tepung gandum
1 tsp white peppercorn / 1 sdt lada sulah
salts to taste / garam secukup rasa.
Combine all ingredients and pour into baking sheet and steam for 20 minutes / Satukan semua bahan masuk ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit
For the Topping
150 g minced beef / 150 g daging kisar
2 onion diced / 2 biji bawang besar dicincang halus
2 red chilies thinly slice / 2 biji cili merah dihiris nipis
1 spring onions chopped / 1 tangkai daun bawang dimayang halus
1/4 cup fried shallot / 1/4 cawan bawang goreng
5 shallots / 5 biji bawang merah*
3 cloves garlic / 3 ulas bawang putih*
1' ginger / 1" halia*
3 tbsp oil / 3 sdb minyak masak
3 tbsp curry powder / 3 sdt daun curry
Pound ingredient * into fine paste and mix with curry powder and 1/4 cup of water / Tumbuk bahan * bersama serbuk kari dan 1/4 cawan air.
Heat up oil and saute onions till soft / Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
Add the curry powder mixture and fry till fragrant / Masukkan bancuhan serbuk kari dan tumis sehingga garing.
Add in mince beef / Masukkan daging kisar
Add salts to taste and fry till beef are done and dried. Remove from heat and allow to cool / Masukkan garam dan masak sehingga daging empuk dan masak. Angkat dan sejukkan
To Assembles
Sprinkles beef on the talam, followed by chilies, spring onions and dried onion / Taburkan daging dikuti cili merah, daun bawang dan bawang goreng.
Kuih talam yang simple menggunakan kentang dan inti daging. Mudah membuatnya kentang direbus, dilecek dan dimasukkan tepung, lada sulah garam lalu dikukus selama 20 minit. Taburan atas talam dimasak cara memasak inti karipap dan boleh menggunakan ayam, daging mahupun udang kering. Talam ini mengenyangkan dan sesuai dijadikan sajian petang atau sarapan pagi.
Next Post - Chocolate Milo Cupcakes
alamak sedapnya kak kuih talam....ada inti lagik..saya dah lama betul tak buat talam inti cam gini...daging plak tak dek nak buat inti..huhuhu
ReplyDeleteSalam Quinnie..akak pun lama tak buattalam berlauk ini, kebetulan ada inti lebih buat calzone hari itu akak pun try talam kentang ini.Kalau suka boleh juga buat dua lapis macam talam biasa...lapis santan putih atasnya
ReplyDelete