When it's a holiday, I really have to prepare heavy breakfast. The children tend to get hungry fast. I cooked this Nasi Lemak and this time around without the normal sambal tumis but Ayam sambal hutan. I've seen so many entry on ayam sambal hutan and just gave myself a try. Yap!!!the sambal is tasty and made a good pair with the Nasi Lemak.
Sambal Ayam Hutan
Adapted from :- Intai Dapur
2 " galangal- bruised / 2 cm lengkuas ~ dititik
2 lemongrass bruised / 2 batang serai ~ dititik
salts to taste / Garam dan gula secukup rasa
oil for saute / Minyak untuk menumis
Blended Ingredients
2 tbsp coriander / 2 sudu makan biji ketumbar
2 tbsp cumin / 2 sudu teh jintan halus
15 dried chilies / 15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut
13 shallots / 13 biji bawang merah
7 coves garlic / 7 biji bawang putih
2" turmeric root / 2 cm kunyit hidup
- Rub chicken with blended ingredients / Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
- Heat up oil and add lemongrass and galangal and saute till frgarant / Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
- Add chicken and combine well / Masukkan ayam dan gaul rata
- Cook till dry and oil surface / Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
- Add some water and stir till combine / Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
- Cook till chicken are done / Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
- Add salts and sugar to taste / Taburkan gula dan garam secukup rasa
- Serve with rice or bread / Enak di makan bersama nasi dan roti.
Cuti-cuti sekolah sebegini anak-anak kerap lapar..jadi kalau buat breakfast kena buat yang bert-beart sedikit senang dia orangberulang-ulang. Hari saya buat Nasi Lemak tapi tidak dengan sambal tumis biasa tetapi kali ini saya gandingkan dengan ayam sambal hutan. Banyak sangat saya dengar tentang ayam ini jadi saya try jugalah pagi ini.
Sebenarnya ayam sambal hutan ini tidak banyak bezanya dengan ayam masak merah berempah..ramuanya lebih kurang sama,cuma bezanya antara kedua resipi ini ialah ayam sambal hutan ini tidak letak santan atau susu cair. Ia agak kering sedikit. Memang sesuai digandingkan dengan Nasi Lemak. Resipi saya ambil dari Intai Dapur, kalau ras hendk berkuah sedikit bolehlah tambah air kalau tidak, biarkan kering seperti mana yang saya buat.
Next Post - Talam Lapis Kacang Merah dan Kacang Hijau
Next Post - Talam Lapis Kacang Merah dan Kacang Hijau
Hi Paty's saya suka makan nasi lemak sebagai sarapan dan sambal tu pun nampak sedap . Nak cuba jugak sambal tu tapi saya tak ada stok ayam hari nie yang ada daging.Emmm
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Paty
ReplyDeleteWah kak awesome nasi lemak...my old time fav...just recently during holidays Nur pun buat juga nasi lemak...pengsan kat dapur...hehe.
Salam kak,
ReplyDeleteIngatkan akak guna ayam hutan, maklumlah ia dah dikira susah nak dapat sekarang ni.
salam kak...bestnya nengok nasi lemak tu, terliur pulak...bak mai sepinggan ...hihihihi
ReplyDeleteAssalam kak,nasi lemak nmpak sedap dah,kena lak ngan ayam sambal hutan,pergh lagilah bertambah sedap n bah nasi hehe..
ReplyDeleteSalam KakPaty. Sama lah dgn anak2 Along, bekfes nak yug berat2 baru happy...
ReplyDeleteKak...menu nasi lemak ni memang fav family...kalau ujung minggu...memang selalu masak nasi lemak..boleh makan sampai ke malam..he he...
ReplyDeletesalam kakpaty..wasuh mana2 pi nmpak sambal ayam hutan nih..xleh jd nmpak gaya wajib wat nih..tunggu cuti minggu depan..hehe!!
ReplyDeleteSalam Dr... rami yang dok tayang ayam ini jadi akak pun tak tahan godaan buat juga sesuai dengan nasi lemak
ReplyDeleteSalam cikcek itulah sebabnya akak suka buat nasi lemak masa cuti...boleh carry forward sampai dinner.....ha3
ReplyDeleteSalam Nur....sampai pengsan..so kita namakan Nasi Lemak Pengsan la....
ReplyDeleteSalam Along...kalau kita buat berat2 senangkan..last them till lunch..tak yah nak berebut2 masak lagi
ReplyDeleteSalam Liza..resipi ni akak selongkar kat dapur Liza la...thanks ya for sharing
ReplyDeleteSalam Zaliedana..memang mantap kombinasi ayam sambal hutan dan nasi lemak berpeluh dibuatnya
ReplyDeleteSalam Hazila...mula2 akak pun ingat kena tambat ayam hutan..rupa2nya tak...sambalnya hutan...mungkin idea datang masa dok di hutan kok..apa pun sedap sambal ni
ReplyDeleteSalam Noor....sedap ambal ni..mesto cuba..boleh juga buat masakan harian makan dengan nasi
ReplyDelete