This is another easy and favourites kuih. I can clearly recalled this was my first homescience lesson.This kuih is one of the easiest kuih to make actually. With just a 3 i ingredients you will have perfect kuih for your afternoon tea. You can pick up your favourite colour ...the most popular is red or green with pandan flavour.
SAGO BRONOK
1 glass pearl sago /1 gelas sagu
biji kecil
3 glass water / 3 gelas air
3/4 glass sugar / 3/4 gelas
gula pasir
Red and green coloring /Sedikit
pewarna merah dan hijau
1/2 white grated coconut /1/2 biji
kelapa parut putih sahaja
1 tsp salts /1 sudu kecil
garam
1 tsp rose essence / 1 sudu teh
esen rose
Directions
- Steam grated coconut for 5 minutes add salts and set aside / Kukus kelapa parut selama 5 minutes,masukkan garam dan letak sebelah
- Boiled water with coloring / Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
- Add the pearl sago and stir / Masukan sagu, kemudian kacau rata.
- Add sugar and continue stirring until thicken, pour into tray / Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
- Steam for 20 minutes /Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
- Cool completely before you cut and roll over grated coconut. /Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
Kuih yang paling mudah dan sedap....rasanya semua tahu membuat ini kadang-kadang tak perlu resipi..main agak-agak aje...tapi kali ini saya mencuba resipidari My Resipi Com...tidak ingat nama pengirimnya tetapi resipi ini dibuat dua cara..satu dengan mengacau sagu di atas api kemudian dikukus. Katanya bila dikukus sagonya nampak lebih jelas berbiji-biji...memang betul pun dan sago agak senang dipotong dan dibentuk.Saya masukkan sago dalam acuan lompang dibiarkan semalaman dan esoknya baru dihidang.
Next Post - Breakfast Menu
Kak ros suka kuih sago ni tapi tak pernah buat sebab tak ada org yang suka makan kat umah ni.so kalau rasa nak makan beli je la.Ambil sebiji ya...
ReplyDeleteSedapnya kuih sago! bonda selalu buat, kami tukang makan...:)
ReplyDeletemmg sdp i baru buat semlm
ReplyDeleteKak paty,
ReplyDeletepertama kali buat kuih nie dulu makcik tanya apa nama kuih nie,kita kata ntah yer,disebabkan asam orang jaw asma kata laa kuih egol-egol sebab dia goyang2 gitu.makcik kata sedap,dia tak pernah makan,,,ingat lagi masa balik kg siap suh buat lagi..hihihihi.
owh kena kukus yer kak baru cantik..baru tau..sbb kekadang buat ada yang still tak bercahaya gitukan kak!!!nnti nak tyr buat style gini
Salam Puan Rose..membuatnya paling senang..tapi kalaulah hendak makan satu dua potong tak berbaloi...kuih ini sentiasa ada jualanya...kebanyakan orang kalau hanya sekadar nak rasa dan habuan anak tekak beli aje...tapi saya suka buat sebab anak2 suka
ReplyDeleteSalam Amie..kalau macam akak suka tau Amie jadi jiran akak senang akak anta aje apa yang ajaj masak
ReplyDeleteSalam Sheila rasanya kuih favourite semua kaum di Malaysia..Cina dan Peranakan pun ada versi mereka tersendiri
ReplyDeleteSalam Kak Asma..itu yang saya berlajar dan itu yang saya buat..kalau kukus balik sagonya macam kita buat talam Tokyo..berbiji-biji
ReplyDelete