I got this from the recipe book that I bought at the airport on my way to a meeting in Singapore. This pudding is made of Indonesian Mung Bean Flour with large pearl sago. A reminiscent of kuih Nagasri but the recipe here calls for 1 1/2 tsp agar-agar powder. It's creamy and a bit chewy with the presence of the pearl sago
Indonesia Pearl Pudding
100 g large sago
1 pack Hung Kwe Flour (white)
200 g sugar
1 1/2 tsp agar-agar powder
200 ml coconut milk
400 ml water
pinch of salts
yellow, green and red coloring
Cook sago in hot water until tranparence. Rinse and filter it. Divide into 3 portion. Add green, red and yellow respectively./ Masak sago sehingga jernih. Tapis dan toskan airnya. Bahagi kepada tiga dan warnakan setiap satu, merah, hijau dan kuning
Mix coconut milk with water. Mix the flour with some of the coconut milk mixture until well combined./ Satukan santan dan air dan campurkan separuh dari santan tadi dengan tepung. Kacau sehingga sebati.
Mix remaining coconutmilk with sugar salts and agar-agar powder. Cook until dissolved. Pour in coconut and flour mixture. Continously stir until thickens/ Campurkan baki santan dengan gula, garam dan serbuk agar-agar. kacau diatas api sehingga pekat sedikit.
Pour into molds and leave to cool / Masukkan ke dalam acuan dan biar sehingga sejuk.
Resipi ini saya ambil dari buku resipi yang saya beli di airport ketika menunggu persawat untuk mesyuarat di Singapore. Resipi nampak simple dan bahan semua ada di rumah jadi saya cuba. Resipi ini lebih kurang macam resipi "kuih cantik manis" Indonesia cuma yang ini ada dimasukkan sedikit serbuk agar-agar dan menggunakan sago mata besar. Warna pudding ini sebenarnya putih tapi entah macam mana yang saya buat ini agak kekuningan sedikit..mungkin warna dari sago tu turun. Sedap dan sesuai sebagai sajian pencuci mulut
Next Post - Breakfast Menu
nice & colorful
ReplyDeleteas-salam kak Paty
ReplyDeletecantiknye pudding..menarik dipandang dan sedap dimakan pudding ni...
Cantikkkk...nak makan kena tenung2 dulu...syg pulak nak makan...:)
ReplyDelete