I found this recipe in Dapur Tanpa Sempadan,..http://www.tiffinbiru.com/2012/01/kek-pisang-coklat-uraiserius-sedap.html, seriously recommended by the blog owner and I made a try. True enough its was a hit at home, normally if I baked a cake except for chocolate cake, I had to think as how I'm gonna finish up the cake..at the norm my office mates will definitely had their share, but however this time around the cake finished the same day I baked. It is best serve immediately you took it out from the oven. Though the recipe specifically stated that allow to cool before you slice.....my goodness when come to this cake.....I just break the rules...the aroma really kills you and in fact it is best taken while it's hot. It's fluffy, soft and moist. Absolutely a MUST TRY cake!!!!!
Fluffy Chocolate Rice Banana Cake
Ingredients
150 g butter
/ 150 gram mentega atau marjerin (kalau
guna marjerin rasa lain sikit)
200 g cake
flour / 200 gram tepung kek)*
¼ tsp baking
soda / 1/4 camca teh soda bicarbonat*(*disatukan dan diayak)
100 g brown
sugar / 100 gram gula perang (resipi asal 150 gram gula kastor)
3 eggs / 3
biji telur
100 ml fresh
milk / 100 ml susu segar
100 g banana
/ 100 gram pisang, dilecek halus
50 g
chocolate rice / 50 gram coklat urai (chocolate rice)
1/3 cup
slice banana / 1/3 cawan pisang yang didadu besar
¼ cup casew
nut / 1/4 cawan cincangan kacang gajus secukupnya
Directions
- Heat up oven at 170 C and grease your 8 “ baking pan / Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 3 inci x 3 inci dengan mentega, alas dadar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Beat butter and sugar till light and fluffy. Add eggs one at a time. Continue to cream the butter and sugar until light and fluffy. Add in flour alternate with milk until done / Putar mentega dengan gula perang hingga sebati, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan berkrim. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar hingga habis, putar rata.
- Add mashed banana and banana essence, whish with spatula. Add the chocolate rice and the slice banana. Pour over the baking pan / Masukkan pisang lecek dan esen pisang gaul dengan spatula. Tambah coklat urai dan pisang yang telah didadu tadi, gaul hingga semua rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan dan tabur dengan cincangan kasar kacang gajus.
- Bake for 40-45 minutes or till done. Allow to cool before you slice. / Bakar selama 40 - 50 minit atau hingga kek masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
Serius sedap kata CMG dalam blognya...itu yang menyebabkan saya buat kek ini. Sememangnya saya belum pernah membuat kek pisang...muffin dan loaf banyak..tapi kek serius memang tak pernah buat...bila terpandang title yang begitu serius..saya jadi terpanggil untuk membuatnya. Kebetulan anak-anak ramai dekat rumah....sudah makan pedas dia orang nak makan manis-manis pula...so kek ini sesuailah saya jadikan sajian minuman petang.
Biasanya saya kalau buat kek.kecuali kek chocolate.selalu kena fikir macammana saya hendak habiskankek itu dan menjadi kebiasan teman-teman dipejabatlah yang untung...anak-anak makan sejoreng dua aje...kali ini lain pula jadinya....lesap dalam hari yang sama...sungguh menakjubkan....Kek ini memenag lembut dan moist, aromanya semasa membakar tak usah cakaplah memang harum..mungkin disebabkan gajus yang ditaburkan diatas. Walau pun dalam resipi jelas menerangkan sejukkan sebelum dipotong..tapi kali ini peraturan itu diabaikan!!!terus potong panas-panas dan makan...itu yang laju..macam speed boat. Serius resipi yang MESTI DICUBA!!!!! Thanks to CMG...
Next Post - Breakfast Menu
As'salam Kak Paty
ReplyDeleteMasih mood cuti2 lagi ker kat sana kak. ct kat sin i mood cuti2 dah habis, sebabb 2 orang anak ct dah naik sekolah awal. Jadi bangun pun kena awal jugalah.
tak sempat nak komen resipi2 dari kak paty tu..biasalah cuti2 ct jarang dapat on9 macam selalu, tambah2 anak2 kalau dah duduk depan laptop mahunya naik pengsan ct ni kak..hehehe
ct pun peminat setia kek pisang, nak2 bila tengah bakar emmm harum sangat2 perut yang masih kenyang akan terasa lapar balik kalau terhidu bau kek pisang..hehehe
Salam CT, CMG kata serius sedap, akak jadi serius nak cuba..memang serius sedap...mebut dan gebu
ReplyDelete