If you had tasted Penang Laksa then you should try this Laksa from up north, Laksa Teluk Kecai. This laksa was named after a district in Kuala Muda Kedah. Teluk Kecai is famous with this laksa. This Kedah Laksa is very similar to Asam Laksa in Penang, and the only difference is the garnishing used and the condiment
This particular laksa dish is made of rice flour and clear gravy a concoction of sardine fish, bunga kantan, onions and lemon grass to give it a very distinctive laksa fragrance. This dish is nice eaten with hard boiled eggs, chopped cucumber and onions.
One thing unique about this Laksa Kedah that differentiate it with Penang Laksa is "the coconut sambal" serve with the laksa...OMG it was awesome really tasty and delicious. So if you have plan to travel up north don't forget to try this Laksa...you can only find this Laksa in Teluk Kecai.
Ground spice
ingredients
15 fresh red
chillies
15 dried red
chillies
15 shallots
1 tsp belacan
stock granules
300ml water
10 sprigs
polygonum leaves (daun kesom)
5 pieces
dried tamarind skin (asam keping)
3 stalks
lemon grass, lightly smashed
2 ginger torch - bunga kantan
1.8 litres
water
1 kg
mackerel (ikan kembung) or horse mackerel (ikan selar kuning), cleaned
1 cup water
1 kg fresh
laksa noodles
Seasoning
2 tbsp sugar
or to taste
Salt to
taste
Garnishing
5 sprig daun selom - shredded
1 cucumber
shredded
1 onion,
finely sliced.
2 red
chillies, seeded and sliced
Coconut sambal
Hard Boiled Egg
Method:
Boil fish in
just enough water. When cooked, remove the fish and strain the stock. Then
flake the fish and set the fish aside.
Put ground ingredients , water and fish stock in a pot.
Add
polygonum leaves, dried tamarind skin and lemon grass. Bring to a low simmering
boil for 10 minutes.
Add the
flaked fish and seasoning to taste.
Continue to
simmer for an extra 10 minutes.
To serve,
put a handful of laksa noodles in a metal strainer and immerse in a pot of
boiling water to scald the noodles for half a minute.
Drain and
put into a bowl.
Pour a
ladleful of laksa soup or gravy over the noodles and garnish with a little of
each garnish.
For Coconut Sambal Recipe please refer to my next entry.
________________________________________________________________
Tiba-tiba tekak ni terasa nak makan laksa Teluk Kecai. Hendak pergi terlalu jauh, maka saya cuba-cuba la belajar buat sendiri. Laksa Teluk Kecai ini cukup famous disebelah utara Semenanjung...kalau berkunjung ke Kedah rugi kalau tidak cuba laksa teluk kecai ini. Laksa ini mendapat namanya daripada sebuah daerah di Kuala Muda Kedah..nama tempat tu ialah Teluk Kecai. Laksa Teluk Kecai ini diusahakan oleh dua orang adik beradik Din dan Zakaria melalui resipi diwarisi oleh ayah mereka. menariknya laksa ini, laksa dibuat sendiri..laksa beras..kuah laksa sama dengan kuah laksa asam Penang tetapi uniknya laksa ini ialah bahan-bahan yang dihidang berbeza sedikit dengan Laksa Penang. Ulam utama dalam laksa ini ialah daun selom dan laksa dimakan bersama sambal nyiok - sambal kelapa..ini yang menjadikan laksa ini begitu ummphhh....sekali makan pasti hendak lagi.
Kepada sesiapa yang berkesempatan berkunjung ke utara Tanah Air jangan lupa mencuba Laksa Teluk Kecai ini.
Next Post - Ulam Raja Sambal Kelapa
________________________________________________________________
salam kak...sedapnya laksa ni..nak2 mkn time ujan ni....perggghhh mmg terangkat la...
ReplyDeleteAssalam kak,laksa kechai nih mmg dkt sgt la ngan umah mak sy kat aloq staq,balik baru nih da la p,tapi dah xsesedap dulu,kalo dulu2,kmi nak wat kndri kendara selalu la order laksa nih,yg uniknya laksa nih kalo kita bli da lpis ngan dun pisang.Kalo kat situ pulut sambal pon femes juga,mmg sedap.
ReplyDeleteSambal nyoq nih yg wat laksa bertambah sedap kan.
sedapnya kak....menarik yer resepi dlm laksa tu..tak pernah sampai lagi kat Teluk Kecai tu.
ReplyDeleteSalam Liza, tanya orang Kedah pasti mereka boleh cite pasal laksa ni sampai meleleh air liur dibuatnya, Laksa berasm kuah asam laksa plus sambal nyiok jawapnya ---pergghhhhhh
ReplyDeleteAkak 11 tahun kerja kat Kedah,,memang tak miss laksa ni...selalu aje kawan bawakan betul kata Zaliedana pulut sambal kat kedai tu pun terangkat, dah 7 tahun tak makan tu yang akan try buat cara akak, Kuah teluk kecai tu putih sikit kuah akak merah sikit akak suka pedas, sambal pakai blender kurang halus kalau giling baru kow.....
ReplyDeleteSalam Nieza....sedap laksa ni tak caya tanya orang aloq staq ....unik lagi makan dengan sambai nyiok,,nanti balik malaysia ajak abang pi teluk kecai try laksa ni pas tu akan teringat2 selalau
ReplyDeleteAsalamualaikum... Saya cucu kepada din laksa teluk kechai.. Terima kasih kepada peminat laksa.
ReplyDeletesALAM ENCIK HASHIM saya memang peminat tegar laksa teluk kecai..kalau balik kedah kalau menghala ke sana pasti singgah punya..tapi la kena buat sendiri jadilah cara saya
ReplyDelete