Do you know that Asam Laksa was ranked 7th in CNN International’s Top 50 most delicious food in the world. CNNGo, CNN International’s lifestyle guide, describes the dish as “an addictive spicy-sour fish broth with noodles”, with ingredients such as “poached, flaked mackerel, tamarind, chili, mint, lemongrass, onion, pineapple…”and how the dish will “have your nose running before the spoon even hits your lips.”
Fantastic !!! The secret behind a good Assam Laksa is the soup. If the soup is spicy, sour, pungent, served hot mam mia...it's heavenly delicious.
Ingredients
1kg
Kembung fish / Mackerel fish, remove scales and guts
3000ml
water
A
small bunch of daun Kesum / Laksa leaf
35g
dried tamarind peels
2 lemongrass bruised
2 strig daun kesum/vietnamese basil
2 ginger torch halved
Spice
paste
25 ch dried chilies soaked
15 shallots
5 g
shrimp paste (belacan)
Seasonings
3tsp
salt or taste
3tbsp
sugar or to taste
2tbsp
fish sauce or to taste
For Garnishing
1-2kg
fresh Laksa noodles
1
small pineapple, cut small pieces
A
bunch of mint leaves
1
cucumber, julienned
2
red chilli, deseeded and sliced
1
bunga kantan / torch ginger, thinly sliced
1
large red onion, very thinly sliced
Lime
Prawn
paste (Hae Ko)
PREPARATIONS
1.
Blend chilli paste, shallots and belacan till fine paste.
2.
Bring water to boil, put in fish. Cook for 10mins, remove fishes from the stock and set aside to cool. Set fire
to low and continue to boil for another 10mins.
4.
Pick the flesh out of all the fish and discard the bones. Break the fish meat
into tiny pieces.
5.
Strain the stock in another pot.
6. Add in the chili paste, lemongras, daun keksum and tamarind pulps the
fish stock and cooked fishes pieces and continue to
boil for 45mins over low heat.
7.
Add in seasonings, and adjust the taste accordingly.
8.
In a serving bowl, add in the Laksa noodles (blanch in hot water first) and
garnish all vegetables on top. Pour the Assam Laksa soup into the bowl and
serve immediately with a spoonful of Hae Ko/prawn paste.
_________________________________________________________________________
Ini memang selalu menjadi POJAAN hati sesiapa pun...berulang-ulang kali makan pun tak jemu..Saya seisi keluarga memang suka asam laksa ni.....tapi....hendak membuatnya selalu terfikir banyak kali. Saya paling malas bab menyiapkan ikanya...Biasanya kalau di rumah...kalau ada yang berhajat hendak laksa maka syaraynya kena siapkan ikanya...tugas saya menyiapkan kuahnya. Laksa yang sedap bergantung kepada kuahnya...kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu ceroi..rasa kena balance betul....biar cukup asam garamnya dan nakkan double sedap pastinya kena makan dengan apa orang Penang panggil "otak udang" atau belah selatan kita panggil "petis".....inilah ganjanya yang menambahkan keenakan laksa asam. Tentang ikan pula biasanya ikan sadin hidup atau pun ikan kembung...ikan ni memang cukup manis buat laksa. Ramuan atas laksa bergantung kepada selera masing-masing tetapi kalau hendakkan keaslian laksa penang bahan utamanya...hirisan timun, hirisan bawang besar, hirisan nenas, hiris cili, hirisan bunga kentan dan daun pudina. Masyallah makan panas-panas.....memanglah teramat sedap
Next Post - Ongol Singkong Kopi
_________________________________________________________________________
kak..heavenly delicious as you said.Kita ada banyak daun kesum..mai ambik..baru lepas tunjuk kat blog tadi.
ReplyDeletetq kak paty mendoakan saya.alhamdulillah sekarang makin sihat. asam laksa ni mmg feberet org utara. suami saya suke..tapi bila tengok gambar tu, haishh saya dlm berpantang ni pun terliur sungguh!!!
ReplyDeleteSalam Ros....akak kalau nak buat laksa kena tenguk ada daun kesum ke tak kalau tak tak buat la....senangkan kalau ada kebun sendiri...tangan akak panas pula....tanam kesum pun tak jadi
ReplyDeleteSalam Izzah maaf la ya akak ni sibuk sangat jarang jalan2 kalau cuti baru merayap patut akak tenguk izzah senyap aje akak doa Izah sihat selalu ya...ni Mas Dunia ku pun senyap aje....nampak semua yang senyap berisi ke???
ReplyDeleteHi Kak Paty
ReplyDeleteI love this Asam Laksa, tapi tak pernah cuba buat sendiri. Macam banyak steps and ingredients gitu..macam susah gitu. But yours look yummy.
Hi Nurwin senang aje buat laksa ni cuma leceh nak siapkan ikanya, apa pun kalau dah biasa mudah aje...elok buat sendiri sebab laksa ni masalahnya kita suka ulang2 kalau makan kat kedai parah la
ReplyDelete