Dalcha is a type of curry made with lentil. I believe the word dalca came from the short form of dhal. Very popular in Malaysia and always a fantastic pair with briyani or any spices rice. In fact briyani, beef rice or even tomato rice won't be complete without dalca.
The leftover dalca is also great with Roti Canai/Pratha bread.
Ingredients
1 cup- soaked and cooked /1 cawan kacang dal rendam dan rebus
1 ladle Baba's Dhal powder / 1 senduk serbuk dalca Baba's
1 tsp cumin seeds(pounded coarsely) / 1 sdt jintan manis
1 cup coconut milk / 1 cawan santan
2 sprigs curry leaves / 2 tangkai daun kari*
5 dried chilies cut to 1" length / 5 tangkai chili merah dipotong 1" panjang*
7 shallots thinly slice / 7 biji bawang merah dihiris nipis*
5 cloves garlic / 5 ulas putih di hiris nipis*
2 cups stock / 2 cawan stok
2 tsp tamarind juice(optional)
Salt to taste
To blend coarsely
3 clove garlic / 3 ulas bawang putih
7 shallots / 7 biji bawang merah
½ in ginger / 1/2 "halia
Vegetables
2 eggplants quartered / 2 biji terung bulat dibelah empat
3 potatoes - quartered / 3 biji kentang dibelah 4
7 long beans (cut into smaller segments) / 7 kacang panjang dipotong 1" panjang
2 carrots(cut rounded) / 2 batang lobak merah dipotong bulat
3 large tomatoes (chopped) - 3 biji tomato segar dibelah 4
1 red chilli - halved / 1 biji cili merah dibelah 2
1 green chilli halved / 1 biji cili merah dibelah dua
Directions:
Cook the dhall with about 3 cups of water or you can pressure cook it for about 15mins.Leave aside. / Rebus dhal sehingga empuk.
Put stock in a pot, add dhal powder together with blend ingredients. Cook until potatotes are done. /Masukkan stok dalam periuk bersama dengan ubi kentang. Masak di atas api sehingga ui hampir empuk.
Add in dhal, coconut milk, tamarind juice and vegetables, except fresh tomatoes / Masukkan santan, dhal, sayuran kecuali tomato segar . Masukan air asam jawa.
Heat oil separately in a heat proof bowl or wok.Mix slice shallots, garlic, dried chiliesand curry leaves saute until aromatic.Add in cumin seeds and saute further. Por over the simmering curry.Leave the gravy to simmer. / Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, daun kari, cili kering dan jintan manis sehingga naik baunya dan kekunigan. Curahkan bahan tumis kedalam dhal yang sedang diranih/ Ranih sehingga kuah agak pekat.
Finally add in fresh tomato, red and green chilies / Akhir sekali masukkan tomato, cili merah dan cili hijau, padamkan api.
_________________________________________________________________
Nasi briyani, Nasi Tomato mahupun Nasi Daging tidak lengkap tanpa dalca. Kali ini saya cuma buat dalca sayuran tanpa ayam mahupun daging kerana saya ianya cukup memadai. Dan menariknya dalca kali ini saya buat tumis darat. Resipi saya berpandukan kepada paket rempah dalca Baba"s...hem...sedap juga cara ini tidaklah terlalu berminyak.
Next Post - Cucumber Salsa / Acar Timun
Assalamualaikum,
ReplyDeletesaya nak cuba resepi ni tapi kalau takda Dalca powder, boleh substitute dengan apa?
Terima kasih.
-Fir-
Boleh guna rempah kari daging biasa, saya guna rempah dalca ini sebab warnanya cntik tak lebab dan sedap plk.
ReplyDelete