Pages

Wednesday, November 23, 2011

PLA SAM ROD / FRIED FISH IN CHILI SAUCE / IKAN GORENG BERCILI THAI



What's for lunch today?  How about Thai Food? Try this easy and delicious Thai Fried Fish With Chili Sauce. Popular among Malaysian as A Fish With 3 Taste - Sweet, Sour and Spicy aka Ikan 3 Rasa. This dish is well accepted here and in fact most Thai Restuarant here serve this. You can make it your own. Simple and Fast.

INGREDIENTS
  • 1 whole fish medium size - I used Sea Bass / I ekor ikan saya guna Siakap
  • 30 g corn flour / 30m tepung jagung
  • 1/3 tsp salts / 1/2 sdt garam
  • 1/2 tsp sugar / 1/2 sdt gula
  • 1 egg beaten / 1 biji telur dipukul
  • 3 Kaffir Leaves thinly sliced / 3 helai daun limau dihiris nipis.

SAUCE INGREDIENTS
  • 8  red chili pounded / 8 biji cili merah ditumbuk lumat
  • 1 onion, coarsely chopped / 1 biji bawang besar ditumbuk lumat
  • 2 cloves garlic, coarsely chopped / 2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
  • 3 sprigs coriander / 3 tangkai daun ketumbar
  • 2 tbsp fish sauce / 2 sdb sos ikan
  • 1 tsp vinegar / 1 sdt cuka
  • 3 tbsp sugar / 3 sdb gula
  • 1/4 cup tamarind juice / 1/4 cawan air asam jawa
  • 1/2 cup water / 1/2 cawan air

PREPARATIONS


  1. Clean the guts out of the fish and remove the scales. Wash and pat dry. Rub the fish with the corn flour salts, sugar and beaten eggs./ Bersihkan ikan dan lumur ikan dengan tepung jagung, garam gula dan telur yang dipukul
  2. Deep fry on medium heat until crispy and golden brown, about 10 minutes per side. Set the fish aside on a rack or plate. Remove the oil from the wok, but reserve it to use in the sauce./ Goreng sehingga kekuningan angkat dan tos.
  3. Add 1/4 cup of the used oil back to the pan. Fry the garlic, onion and chilies until fragrant on medium or medium-low heat. Keep stirring at all times to prevent the garlic from burning. The garlic should not be brown and crispy, only slightly browned and still soft. Add kaffir leaves / Tinggalkan 1/4 cawan dari minyak gorengan ikan tumis, bawang besar, bawang putih dan cili merah sehingga naik baunya. Masukkan hirisan daun limau.
  4. When the garlic is fragrant, add the tamarind water, palm sugar and fish sauce. Bring the heat up and boil for about 1-2 minutes, stirring well. Add water if you want it more gravy / Masukkan bahan-bahan sos dan gaul rata. Tambahkan air jika hendak berkuah
  5. Pour the sauce over the fish and garnish with a few sprigs of coriander./ Curahkan sos ketas ikan goreng dan tabur daun ketumbar.
______________________________________________________________

Menu Tengah hari ini adalah menu Thai yang menjadi kegemaran masyarkat Malaysia - Pla Sam Rod/ Ikan Goreng Bercili Thai. Kalau sebut Pla Sam Rod ramai yang tak tahu tetapi sebenarnya resipi ini ada nama lain untuknya  iaitu Ikan 3 Rasa. Resipi yang saya kongsi ini adalah versi yang paling simple tanpa menggunakan rica-rica nenas, cuma menggunakan cili, asam dan sos ikan iuntuk melengkapkan 3 Rasanya.  Biasanya untuk resipi ini ikan yang paling sesuai sudah semestinya Ikan Siakap.

Selamat Menjamu Selera

Next Post - Tofu, Broccoli & Shrimp - Stir Fry




_________________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment