If you happen to blog walking in our neighbouring friends Indonesia, you will find this recipe in most of the blogs.I believe it's an Indonesia favorite. This cake is either steam in a baking sheet or in a small tea cup. Used a lot of eggs, and has the texture of sponge cake. To have a nice and even layer make sure that the heat is not to high. Perfect for tea. - Enjoy!
INGREDIENTS
8 eggs / 8 biji telur
370 g sugar / 370 g gula
200 g coconut milk / 200 g santan
1 tbsp ovelette/ 1 sdb ovelette
300 g flour / 300 g tepung
1 tsp soda bicarbonate / 1 sdt soda bicarbonate
coloring and essence of your choice / warna pilihan dan esen pilihan
PREPARATIONS
- Sieve flour and soda and set aside/ Ayak tepung dan soda dan letak sebelah
- Whisk eggs and sugar till fluffy and thick. Add in flour, ovelette and coconut milk. Blend evenly. / Pukul telur dengan gula hingga kembang. Masukkan santan, ovelette dan tepung. Gaul rata dan sebati.
- Divide the mixture into 4 aand make the color of your choice/ Bahagikan adunan kepada 4 dan warnakan mengikut warna pilihan anda
- Grease baking sheet 8 x 8 with oil / Leserkan loyang 8 x 8 denEach 5 minutes and the final layer for 15 minutes.
- Remove and leave to cool before cutting / Alihkan dari api dan sejukkan dahulu sebelum memotong
_________________________________________________________________
Jalan-jalan blog walking ke negara jiran tertangga kita, pasti akan berjumpa dengan resipi ini, kalau di Malaysia kita panggil Apam di sana lebih dikenali dengan Bolu. Resipi ini samada dikukus menggunakan acuan kecil atau pun dengan menggunakan loyang pembakar. Banyak menggunakan telur dan tektur kuih sama seperti kek span atau pun apam. Lembut dan sedap.
Bagi mendapatkan lapisan yang cantik api hendaklah tidak terlalu kuat. Jika tidak kuih akan mengelembung dan lapisan akan menjadi lapisan seperti saya, berombak, macam kek alunan kasih. Kuih ini banyak menggunakan telur, pastikan anda jangan lupa meletakkan esen, kalau tidak akan berbau hanyir. Seelokkanya jika anda menggunakan lapisan hijau letak esen pandan, untuk lapisan kuning letak esen oren, lapisan coklat letak esen kopi atau mocha dan lapisan merah esen rose atau strawberry atau pun untuk kesemuanya jika anda tidak suka dengan banyak-banyak rasa letakkan samada esen ros atau vanilla. Apa pun yang pentng mesti letak esen .
Next Post - 6th Syawal Fasting Menu
________________________________________________________________
Hmm.... my favorite for tea time..^,^
ReplyDeleteYeah I know that and you made fantastic one. I haven't start the pandan steam cake you made...so gorgeous..my hands are a little bit stiff when come to recipe using a lot of eggs, quite often I failed
ReplyDeleteHello, I enjoy reading all of your post. I like to write a little comment to support you.
ReplyDeleteHere is my web-site ... adventure travel jobs