An easy and versatile sugar cookies that, "are great for any special occasion – just change the color of the sprinkles!". I run into this recipe in a monthly cook book RASA. I was quite skeptical to try first, since I had numerous bad experience with cookies and cake recipe from magazine, I just browse through to look into this year cookies trend however the pulling factor for me to try was greater as such I took up the challenge and made this cookies. To my surprise it was awesome, crispy and yummy. As what the cook suggest this cookies fit the Lebaran and any occasion, you just need to change the sprinkles..
INGREDIENTS
250 gm butter / 250 gm mentega
130 gm icing sugar / 130 gm gula icing
1/2 tsp salts/ 1/2 sdt garam
300 gm flour / 300 gm garam
125 gm cornflour / 125 gm tepung jagung
50 gm grind almond / 50 gm badam kisar
white chocolate / cokolat putih
sprinkles / gula-gula manik
paper cups / kertas cawan
- Cream the sugars and butter until smooth. Add flour and cornflour and mix to combine. Mix in all the other dry ingredients./ Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan tepung dan tepung jagung. Kemudian masukkan bahan-bahan lain. Gaul rata dan sebati.
- Pre-heat oven to 350ºF. / Panaskan Oven 350 F
- Shape the dough into 1-inch balls. Place the cookies on a cookie sheet about 2 inches apart. / Bentukkan adunan sebesar guli letakkan jarak di atas dulang pembakar.
- Bake for about 9 minutes. If you bake too long, they will be crispy – do not let them get brown. / Bakar selama 9 minit. Jangan bakar terlalu lama.
- Let it cool. Put cookies in a cupcake paper. Sejukkan dan letak cookies dalam cawan kertas
- While cooling, melt the white chocolate. Pour into pipping bad and pipe white chocolate on to the cookies, sprinkle with chocolate beat of your choice./ Sementara cookies sejuk, cairkan cokolat putih. masukkan dalam pipping bag dan pipekan ke atas cookies tadi. Taburkan dengan manik urai pilihan anda.
_________________________________________________________________
Saya sebenarnya agak kurang yakin menggunakan resipi-resipi cookies dan cake dari majalah kerana mempunyai pengalaman buruk, selalu tidak menjadi, tetapi kali ini entah kenapa saya terpanggil untuk mencuba resipi dari majalah RASA, cookiesnya nampak menarik dan kebetulan setiap cookies mempamerkan gambar ownernya, mungkin itu kot menyakinkan saya untuk mencuba. Dalam keluaran RASA untuk Syawal saya telah mencuba lebih kurang empat jenis cookies alhamdulillah cukup menarik dan sedap. Sweet Lovely Cookies ini adalah salah satu daripadanya yang saya cuba.
Menarik cookies ini ianya ranggup dan kombinasi cookies dan cokolat putih memang sesuai, tidak kurang menarik juga cookies ini boleh dihiaskan dengan berbagai corak menggunakan manik-manik kuih. kalau kreatif bolehlahlah padankan manik kuih dengan warna cawan kertas.
Next Raya Cookies Post - Almond Square
________________________________________________________________
kak faty, dh start mengkukis yer... rajin btol akak ye... ;)
ReplyDeleteSalam Anawahid memang dah start mengukis, senang buat awal minggu depan udah boleh mengemas dan mendecorate umah pula
ReplyDelete