Pages

Sunday, April 24, 2011

THAI YELLOW CURRY FISH WITH PINEAPPLE / THAI KARI KUNING IKAN BERSAMA NENAS


I love this dish, it's a curry but you can slurp it just like soup. Don't worry it's not hot, the pineapple made this curry a little bit sweet. This dish is similar to Malaysian Masak Lemak Nenas. Basil leaf made a distinct taste to this dish. Serve best with rice.

INGREDIENTS
4-5 slices fish - I used mackerel / 4-5 keping ikan = saya guna ikan tenggiri
1/2  medium size green pineapple cut small / 1/2 biji nenas size sederhana potong kecil
1/2 cup thai basil leaf / 1/2 cawan daun selasih
5 tbsp yellow curry paste / 5 sdb pes kari kuning
4 tbsp cooking oil / 3 sdb minyak masak
2 cups coconut milk / 2 cawan santan pekat
1 cup water / 1 cawan air
2 tbsp fish sauce / 2 sdb sos ikan
salts to taste / garam secukup rasa



PREPARATIONS
  1. Clean fish and leave aside / Bersihkan ikan dan letak sebelah
  2. Heat vegetable oil in a sauce pan or frying pan and add the yellow curry paste. If the paste is lumpy, add a little coconut milk./ Panaskan minyak dan tumis pes kari sehingga naik baunya
  3. Cook for five minutes over a low to medium heat./Biarkan masak sehingga 5 minit
  4. Add coconut milk and mix well. Add some water. Bring curry to a boil / Masukkan santan dan kacau rata masak hingga mendidih.Masukkan juga air
  5. Once curry is boiling, add fish. Season with fish sauce, salt ./ Bila mendidh masukkan ikan , sos ikan dan garam
  6. When the fishes are almost cooked, add the pineapple and mix well. Cook for five minutes on a medium heat until curry is quite thick./ Bila ikan sudah hampir masak, masukkan nenas dan kacau rata, Masak selama 6 minit di atas api sederhana dan sehingga kuah menjadi pekat sedikit.
  7. Add the basil leaf/ Masukkan daun selasih
  8. Pour into a bowl and serve with hot rice./ Sendukkan ke dalam mangkok dan hidang

Recipe for Yellow curry Paste

1 stalk lemongrass - sliced / 1 batang serai hiris
10  dried chillies / 10 tangkai cili kering
10 bird's eyes chilies / 10 biji cili padi
1 onion / 1 biji bawang besar
2 tbsp chopped galangal / 2 sdb lengkuas cincang
3 cloves garlic / 3 ulas bawang putih
1 tsp powdered coriander / 1 sdt serbuk ketumbar
1 tsp mustard seeds / 1 sdt biji sawi
2" turmeric root / 2 " kunyit
2 kaffir lime leaves - snipped into small pieces with scissors/ 2 helai daun limau dihiris nipis

 Place all ingredients in a blender and blend well to a paste. /Blend semua bahan sehingga menjadi pes basah
___________________________________________________________________________
Sejak akhir-akhir ini saya memang banyak membuat kajian dan cubaan dengan resipi-resipi dari jiran kita Thailand. Masakan dan caranya sesuai dengan selera kita, malah tidak banyak perubahaanya, cuma yang banyak membezakan masakan Thai dengan masakan kita ialah penggunaan daun limau, serai dan daun selasih. Sedikit sebanyak bahan-bahan ini membezakan rasa dan aromanya. Thai yellow kari ini ada banyak persamaan dengan masak Lemak Nenas kita. Sedap resipi ini, kalau yang tidak suka dengan aroma daun selasih tidak perlu masukkan ke dalam resipi. Kepada yang suka menghirup...hem... ini memang syok, lemak, manis, masin dan masam, itulah dia Thai Yellow Curry with Pineapple. Boleh la masak untuk tengah hari nanti
__________________________________________________________________
Next Post - Breakfast Menu
__________________________________________________________________

1 comment: