Pages

Friday, April 15, 2011

ACAR IKAN / FISH CHUTNEY


This is my mom's favorite recipe. I really love this. A curry paste mixed with white vinegar made this dish really yummy. Add some raw garlic, onion, bird's eyes chili, cucumber and carrot made this more delectable. Serve best with rice and other dishes. You can also prepare plain tomato rice to go with this fish chutney. Trust me it's finger licking good.

INGREDIENTS
4-5 cut fish fillet - I used mackerel / 4-5 potong isi ikan saya guna tenggiri
3 garlic halved / 3 ulas bawang putih belah dua
1/2 cucumber cut into strips / 1/2 timun potong memanjang
1/2 carrot cut into strips /1/2 lobak merah potong memanjang
7-8 bird's eyes chili / 7-8 biji cili padi
1 onion quartered / 1 biji bawang besar belah empat.
1/2 cup white vinegar / 1/2 cawan cuka putih
1/4 sugar / 1/4 cawan gula
2 tbsp turmeric powder / 2 sdb serbuk kunyit
salts to taste / garam secukup rasa
1/2 cup cooking oil / 1/2 cawan minyak
1/2 cup water / 1/2 cawan air.

Curry Paste Ingredients
1 packet fish curry powder / 1 paket serbuk kari ikan
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
1 large onion / 1 biji bawang besar
1" ginger / 1 " halia.

  1. Blend all ingredients into wet paste/Blend semua bahan menjadi satu pes  basah.
  2. Wash fish and coated fish with turmeric powder and salts. Deep fried and keep aside./ Bersihkan ikan lumur dengan srbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing angkat dan ketepikan.
  3. Heat up oil and saute the curry paste till fragrant and brown. Add in 1/2 cup water, vinegar, salts and sugar to taste . Simmer until gravy thicks. Add in fried fish, carrot, onion, garlic and bird's eyes chili. Ready to serve./Panaskan minyak tumis rempah sehingga kekuningan dan naik baunya. Masukkan air, cuka, garam dan gula secukup rasa. Renehkan sehingga kuah pekat sedikit. Masukkan ikan goreng, bawang besar, bawang putih carrot, timun dan cili padi. Adjust rasa dan sedia dihidang.
________________________________________________________________
Acar Ikan ini adalah sajian kegemaran arwah umi. Memang suka sekali dengan menu ini lebih-lebih lagi kalau makan dengan nasi tomato, tak perlu kuah lain atau acar-acar sampingan lain. Cukup setakat itu sahaja. Mudah membuatnya, hanya menggunakan serbuk kari dicampur bawang merah, bawang putih, halia tumis, sehingga garing, dimasukan air cuka dan gula. Itu sahaja mudah. Tetapi untuk menarikkan sajian masukkanlah belahan bawang besar, cili hijau atau cili padi, timun carrot dan belahan bawang putih. Simple as that. Ikan perlu digoreng dahulu. Paling sedap ikan tenggiri, jenahak atau pun ikan merah
 _________________________________________________________________


Next Post - Assam Pedas Sawi Asin


__________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment