This is one of my children favorite chicken dishes. A simple dish that is yummy on it’s own or eaten with some steamed rice. The combination of the garlic, and julienned ginger makes this dish so addictive. Try it.
INGREDIENTS
1 chicken cut 16 / 1 ekor ayam potong 16
1 leek / 1 leek
2 tomato cut into ring / 2 tomato potong bulat
1 onion cut into ring / 1 biji bawang besar potong bulat
2 green chilies halved / 2 biji cili hijau belah dua
2 tbsp turmeric powder / 2 sdb serbuk kunyit
3" ginger julienned / 3" halia potong memanjang
5 cloves garlic slice thinly / 5 ulas bawang putih hiris halus
Seasoning
2 tbsp oyster sauce / 2 sdb sos tiram
1/2 cup water / 1/2 cawan air
salts and pepper to taste / lada dan garam secup rasa
PREPARATION
- Combine chicken, turmeric powder and salts. Deep fried chicken, drain and set a side / Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit. Goreng ayam angkat dan ketepikan
- Heat up 5 tbsp oil and saute ginger and garlic till fragrant. Add in seasoning and water. Cook for a while and add in fried chicken. Stir well and in leeks, onion, tomato and green chilies. Off heat and serve./Panaskan 5 sdb minyak tumis halia dan bawang putih hingga naik baunya. Masukkan bahan perasa dan air. Renehkan seketika dan masukkan ayam. Gaul rata dan sebati. Akhir sekali masukkan leeks, bawang besar, tomato dan cili hijau. Padamkan api angkat dan hidang.
_________________________________________________________________
Cara yang mudah dan ringkas menyediakan sajian ini. Tidak berkuah, tetapi kombinasi halia dan bawang putih membangkitkan aroma masakan ini. Boleh dimakan begitu aje atau pun bersama nasi panas. Memang enak.
__________________________________________________________________
Next Post - Pau Goreng Kacang Merah
__________________________________________________________________
kak, bestnyer ayam goreng tu....bubuh halia byk lagi bagus dapat buang angin kan...kalau dpt ni memang ratah gitu jer..hehe
ReplyDeleteSalam Nieza, menu ni memang menu ringkas, kadang-kadang tekak ni nak makan kering-kering tak berkuah, Kak buat ni aje
ReplyDelete