This is another version of Japanese mochi. This time around I used pounded peanut as the fillings and coating. For this peanut mochi I used the Ang Ku skin instead of playing with the cooked flour I used the raw flour and steamed the kuih after shaping it into a balls. This was better in managing the sticky flour. For recipe please refer to my entry on Ang Ku.
Ini adalah salah satu lagi versi kuih mochi. Untuk resipi ini saya menggunakan kacang tanah tumbuk sebagai inti dan selaput luarnya. Cara membuatnya juga saya tukar. Untuk resipi ini saya gunakan adunan kuih Ku. Ini bagi membolehkan saya membentuk kuih ini dengan mudah. Untuk rini tepung tidak perlu dimasak terlebih dahulu, tetapi dikukus selepas berbola kecil dibentuk kemudian digolekkan ke atas kacang tumbuk. Untuk salutan kacang tumbuk harus dikisar halus, tetapi untuk inti biarkan sedikit kasar dan digaulkan dengan gula.
Saya lebih mengemari koci kacang tanah ini berbanding dengan kacang hijau mahu pun kacang merah.
Next Post - Singapore Fried Meehoon
assalam kak, menarik nengok kuih tu kak...w/pun x pernah mkn tapi nampak sedap kalau dekat nk jer hulur piring nk rasa seketoi..hehe
ReplyDeletewow...delicious and very tempting....
ReplyDeleteYou have got a wonderful space with great collection of recipes and excellent presentation...happily following you...
Oh My.. I love your mochi version! thx for sharing ^_^
ReplyDeleteSalam Nieza, kalau peminat manis, jangan dekat bahaya nanti ketagih. Nanti balik mai cni Kak buat kat Nieza.
ReplyDeleteHi,Soumnya, same to you, I love your blog too. very creative inyour own way. So let's share what we have andake this blogging an interesting journey for everyone.
ReplyDeleteHi Citra, I know you love Mochi, I have more for you.Dont forget to sign my top 10 members, I'm gonna announce PATYSKITCHEN GIVE AWAY PROJECT on 14 th, so miss this.
ReplyDelete