This a very simple dish, easy and yummy. For working and busy mum you can prepare the sambal in advance and heat it up just before meal. I believe this is the best way to cook okra, made it as it without slicing it. Presentable and most importantly it's crunchy.
INGREDIENTS
15 - 20 pcs okra / 16 - 20 kacang bendi
SAMBAL
10 Fresh Red Chili (remove seeds) / 10 biji cili merah
2 onions/ 2 biji bawang besar
2 cloves Garlic / 2 ulas bawang putih
1 tsp Belacan/Shrimp Paste (toasted)/ 2 sdt belacan dibakar dahulu
1 tbsp Sugar / 1 sdt gula
20g Dried Prawn (soaked and pounded)/ 20 g udang kering- rendam dahulu
Blend all./ Blend semua bahan sambal.
preparation
Bring water to boil, add in the whole lady’s fingers and simmer until cooked. Remove from the wok, chop away ends and cut into strips, set aside./ Panaskan air dan celur bendi. Angkat tos dan susun atas pinggan.
Heat up your wok, pour in 5 tablespoons oil, sauté the spice paste until aromatic with lower heat ./ Panaskan minyak dan tumis sambal hingga naik bau dan garing.
Dish onto the cut okras/lady’s fingers, or return okras/lady’s fingers to the wok and toss together. Serve hot./Angkat dicurah atas bendi yang dicelur tadi.
_______________________________________________________________
Saya kalau memasak bendi lebih gemar membiarkannya begitu aje tanpa dipotong. Lebih cantik, mudah dan penting boleh mengekalkan keranggupannya. Resipi ini amat mudah malah bagi ibu-ibu yang bekerja dan sibuk seperti saya, bolehlah siapkan sambalnya terlebih dahulu, simpan dalam peti sejuk dan panaskan bila hendak menghidang. Cuma perlu celur bendi sahaja. Cubalah memang menyelerakan makan dengan nasi panas.
_______________________________________________________________
Next Post - Chocolate Truffles
_______________________________________________________________
As salam kak paty...antara sayur2 yg ada...xpernah mkn bendi sbb masa kecik dulu bila tgk lendir bendi lps diptg...mcm xlalu lak nk mkn...hihi.walaupon arwah mak suka rebus cicah ngan sambal belacan....sampai la skrg nih!,tgk org mkn cam sdp jer...
ReplyDeleteSalam, kena cuba sedap..... sebab tu Kak biar dia macam tu aje. Jangan potong nanti nampak lendir-lendir ada yang tak lalu. Celur buat sambal dan curah SODAP rugi sapa tak makan bendi
ReplyDelete