Talam Keledek |
INGREDIENTS
Bottom LaEEyer
2 cups rice flour/ 2 cawan tepung beras
1/2 cup cornflour/ 1/2 cawan tepung jagung
3/4 cup sugar/ 3/4 cawan gula
1 cup mashed sweet potato/ 1 cawan keledek yang direbus dan dilecek
3.5 cup coconut milk/ 3.5 cawan santan
coloring of choice/warna pilihan
Combine all ingredients except the mashed potatoes, I normally blend, sieve, add in mashed potatoes and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour into a 8 "round tray or 7" square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when it is firm to touch./Blend semua bahan.kecuali keledek. Tapis, baru masukkan keledek dan masak diatas api kecil dulu sehingga naik wap dan masukkan ke dalam loyang 7". Kukus selama 20 minit.
Top Layer
3 cups thick santan/ 3 cawan santan pekat
1 cup flour/ 1 cawan tepung gandum
2 tbsp cornflour/ 2 sdb tepung jagung
pinch of salt/ secubit garam
Combine all ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour batter over cooked (bottom layer) and steam on medium heat for 20 minutes. Open the cover and let the fire on for another 10 minutes to dry up the surface. Off the fire and cool the kuih completely before cutting./ Blend semua bahan, tapis dan kacau diatas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus dan terus kukus selama 10 minit lagi untuk memastikan bahagian atas benar-benar kering. Padamkan api dan sejukkan.
_________________________________________________________________
Experiment saya gagal kali ini, saya terlupa meletakkan tepung jagung untuk bahagian atas. Bahagian atas talam ini tidak berapa licin. Saya rasa untuk talam keledek ini seeloknya dibuat cara talam keladi di mana keledek dipotong dadu dan direbus. Cara ini talam akan nampak lebih menarik dan menyelerakan. Saya akan cuba olahkan ini kembali.
________________________________________________________________
MCM MANA NAK DAPATKAN KUIH TALAM YANG TAK MELEKAT PADA TRAY? SAYA BUAT SLALU MELEKAT
ReplyDeleteSalam... terdapat dua cara supaya kuih talam tidak melekat:
ReplyDelete1. Sapukan minyak pada loyang.
2. Ini metod yang saya selalu guna, saya alaskan
loyang dengan plastik nipis. Pastikan pasti itu
melimpahi loyang- terkeluar ya. So bila talam
udah masak kita boleh angkat talam dengan
plastik, pegang penjuru kiri dan kanan, talam
jadi cantik dan mudah dipotong. Insyallah ada
kelapangan nanti saya tunjukkan step-by-step
cara bergambar.