Talam Kacang Hijau |
INGREDIENTS
Bottom Layer
2 cups rice flour/ 2 cawan tepung beras
1/2 cup cornflour/ 1/2 cawan tepung jagung
3/4 cup sugar/ 3/4 cawan gula
1 cup boiled green beans/ 1 cawan kacang hijau rebus
3.5 cup coconut milk/ 3.5 cawan santan
Combine all ingredients except the green beans, I normally blend, sieve, add in green beans and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour into a 8 " round tray or 7" square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when it is firm to touch./Blend semua bahan.kecuali kacang hijau. Tapis, baru masukkan kacang hijau dan masak diatas api kecil dulu sehingga naik wap dan masukkan ke dalam loyang 7". Kukus selama 20 minit.
Top Layer
3 cups thick santan/ 3 cawan santan pekat
1 cup flour/ 1 cawan tepung gandum
2 tbsp cornflour/ 2 sdb tepung jagung
pinch of salt/ secubit garam
Combine all ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour batter over cooked (bottom layer) and steam on medium heat for 20 minutes. Open the cover and let the fire on for another 10 minutes to dry up the surface. Off the fire and cool the kuih completely before cutting./ Blend semua bahan, tapis dan kacau diatas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus dan terus kukus selama 10 minit lagi untuk memastikan bahagian atas benar-benar kering. Padamkan api dan sejukkan.
_________________________________________________________________
Satu lagi kreativiti yang gunakan untuk menghasilkan satu lagi talam alaf baru. Kacang hijau direbus dan dimasukkan pada bahan asas. Memang sedap, macam rasa bubur kacang dan lemak dengan bahagian atasnya.
________________________________________________________________
Hi Paty...saya suka kuih talam..menarik kuih talam2 kat sini..
ReplyDeleteBaru belajar, itu belum pas lagi. Saya buat masa bulan puasa. Geram tenguk dalam blog orang buat cantik-cantik. Insyallah sekarang dah pandai sikit. Saya memang suka talam ni lemak macam makan bubur kacang ya,
ReplyDelete