Pages

Thursday, December 16, 2010

TALAM GULA MERAH

Talam Gula Merah is another evergreen Talam. This talam is made of palm sugar. Soft in texture, creamy on top and always an all time favorite. Serve best for tea and functions. I love this talam especially when it is still warm.





INGREDIENTS
Bottom Layer
2 cups rice flour/ 2 cawan tepung beras
1/2 cup wheat flour/ 1/2 cawan tepung gandum
3/4 cup palm sugar/ 3/4 cawan gula merah
1/2 cup sugar/ 1/2 cawan gula
3.5 cup water/ 3.5 cawan air
1/2 tsp alkaline water/ 1/2 sdt air kapur

Boil palm sugar, sugar and water to form syrup, Leave to cool for a few minutes./ Masakkan gula merah dan gula putih dengan air untuk dijadikan air gula merah. Sejukkan seketika.

Combine all ingredients, I normally blend, sieve and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour into a 8 " round tray or 7" square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when it is firm to touch./Blend semua bahan. Tapis dan masak diatas api kecil dulu sehingga naik wap dan masukkan ke dalam loyang 7". Kukus selama 20 minit.

Top Layer
3 cups thick santan/ 3 cawan santan pekat
1 cup flour/ 1 cawan tepung gandum
2 tbsp cornflour/ 2 sdb tepung jagung
pinch of salt/ secubit garam


Combine all ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour batter over cooked (bottom layer) and steam on medium heat for 20 minutes. Open the cover and let the fire on for another 10 minutes to dry up the surface. Off the fire and cool the kuih completely before cutting./ Blend semua bahan, tapis dan kacau diatas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus dan terus kukus selama 10 minit lagi untuk memastikan bahagian atas benar-benar kering. Padamkan api dan sejukkan.
_________________________________________________________________

Talam Gula Merah seperti Talam Pandan, masih kekal menjadi favorite sajian petang dan majlis-majlis. Saya suka talam ini lebih-lebih lagi kalau dapat dimakan panas. Adunannya sama aje dengan Talam pandan cuma digantikan dengan gula merah. Bahan tepungnya juga bergantung kepada citarasa individu ada yang suka lebihkan tepung gandum, ada yang suka lebihkan tepung beras. Apa pun bagi memastikan tektur kuih ini cantik pastikan sukatan 1 cawan tepung pada ratio 2 cawan air. Insyallah kuih tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut.
_________________________________________________________________
Next Post - Talam Ubi Kayu



_________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment